Zöldtető a városokban

Meglepő, de zöldtető hagyománya az ókorba nyúlik vissza. Gondoljunk csak arra, hogy a római patríciusok lakóházainak tetején is helyet kaptak a bokrok, virágok, gyümölcsfák. A mai, városiasodott világban is egyre több építész, tervező teszi le voksát a zöldtető mellett. Mi ennek az oka? Milyen előnyei vannak a zöldtetőnek? Mire figyeljünk a telepítésénél? Írásunkból kiderül.

Zöldtető: előnyök

Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy az elmúlt években a városok egyre élhetetlenebbé váltak. A klímaváltozás, a sok épület és a zöldterület hiánya fokozza a hőmérsékletet. A városi házakban nyáron szinte csak légkondicionálóval lehet létezni. Magas a por- és CO2 koncentráció.

A zöldtető képes enyhíteni a klímaváltozás és a városi életmód káros következményeit:

  • Az esővizet felszívja és hasznosítja.
  • Az alatta lévő területet télen melegíti, nyáron hűti.
  • Az épület fűtési és hűtési költségeit racionalizálja.
  • Megköti a szálló port és szén-dioxidot.
  • Csökkenti a városi árvizek kockázatát. Ezt alátámasztja Magyar Hidrológiai Társaság is.

Zöldtető: típusok

Attól függően, hogy milyen növények borítják a zöldtetőt és mennyi gondozást igényel, két alapvető típusáról beszélhetünk.

Extenzív zöldtető

Azoknak, akik nem szeretnének túl sokat foglalkozni a zöldtető gondozásával, ez a típus ajánlott. Az extenzív zöldtető általában 10 cm ültetőközeggel rendelkezik. Itt igénytelenebb, sziklakerti növények kaphatnak helyet. Átjárni sajnos nem tudunk rajta az összefüggő növényréteg miatt, tehát kertként nem használható. Ugyanakkor hozzájárul a fenntarthatósághoz, egyfajta ökológiai védőréteget jelent.

Évente 1-2 alkalommal elegendő gondozni. Ennek oka, hogy tápanyagszegény, ásványi alapú talajt helyezünk el rajta, így kevés gyom tud ide beköltözni. Az ilyen talaj előnye még, hogy nem mosódik ki, ugyanakkor átengedi a vizet.

Intenzív zöldtető

Ha kertként szeretnénk használni a tetőt, ugyanannyit kell foglalkoznunk vele, mint bármely más kerttel. Az ültetőközeg minimum 30 cm, s korlátlanul bármilyen növény kerülhet ide. Számoljunk azzal, hogy ez a tetőkert öntözést, gyomlálást igényel.

Zöldtető: telepítés

Ha tartós és biztonságos zöldtető az álmunk, tervezésénél vegyük figyelembe az alábbi irányelveket.

1. Egyeztessünk statikussal!

Telepítés előtt győződjünk meg róla, hogy lakóépületünk födéme kibírja-e a plusz terhet. Extenzív zöldtető esetén ez nagyságrendileg 100-120 kg, míg intenzív zöldtető esetén legalább 300 kg.

2. Figyeljünk a lejtésre!

Maximum 20°-os tetőlejtés még nem okoz gondot a zöldtető költséghatékony telepítésénél. Ennél nagyobb lejtésszög esetén meg kell akadályozni a talaj csúszását. Ez drágább kivitelezéshez vezet.

3. Bízzuk szakemberekre!

A statikuson kívül építőmérnökre és tájépítészre is szükség van a tervezéshez. A szakemberek együttműködése, valamint az épület jellemzői határozzák meg a terv sikerét.

4. Figyeljünk a vízelvezetésre!

Nagyon fontos, hogy a tető vízelvezetése jól legyen kialakítva. 2db víznyelőt és egy vésztúlfolyót mindenképp alkalmazni kell. A vízgyűjtő terület maximuma pedig 150-200 m2 lehet.

5. Minőségi vízszigetelést válasszunk!

Megfelelően tervezett és védett vízszigeteléssel a zöldtető egy emberöltőt is kiszolgál. Manapság már elérhetők olyan rendszerek, melyek a vízszigeteléstől a szivárgó rétegeken át egészen a talajtakaróig mindent tartalmazna, nem kell tehát külön összeválogatni a zöldtető szigetelés rétegeit

Összefoglalva: A zöldtető nem csupán múló városi divathóbort. Számos bizonyított előnnyel bír az egyén és a tágabb környezet számára is. Sokkal kellemesebbé teszi a városi létet. Ha kialakításánál figyelünk a legfontosabb alapelvekre, biztosan elégedettek leszünk a végeredménnyel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*