Vakondháló telepítése

A vakondháló egy olyan kertészeti megoldásnak tekinthető, mely könnyen lehet kertünk egyik legnagyobb védelmezője, de ugyanilyen könnyen előfordulhat, hogy a legtöbb bosszúság okozójává válik. Éppen ezért elengedhetetlen hogy a vakondháló telepítése szakszerűen történjen, ezért ehhez a legjobb szakember segítségét kérni, így rengeteg kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, főleg attól hogy kidobott pénzzé váljon a remélt védelembe befektetett összeg.

Vakondháló fogalma

A vakond elleni védelem egyik legismertebb módjának számít a vakondháló telepítése. Ez a polipropilén UV stabilizátort tartalmazó műanyag rácsos tekercs a kert földjébe fektetve mechanikai védelmet nyújthat a vakond felszíni tevékenysége ellen.

Vakondháló előnyei

A sűrű szövésű, ellenálló műanyagból készült, tekercselt háló, friss füvesítéskor, a gyepszőnyeg alá helyezve megvédheti gyepünket attól, hogy a vakond a felszínre tudja túrni a járataiból a földet, ezzel a jól ismert módon elcsúfítva kertünk látványát.

A háló anyagára szerencsére nem jelentős és így nem növeli meg az összköltséget akkor, ha teljesen a nulláról építjük meg a kertet vagy legalább 25-30 cm mélységű földcserében gondolkozunk. Bizonyos helyzetekben természetesen több munka van a beépítésével, ami így több munkadíjat is jelent, viszont a leterítése körültekintést igénylő, de nem szükségképpen bonyolult vagy hosszú feladat.

Vakondháló hátrányai

Sajnos gyakran megfigyelhető az, hogy a vakond a védettséget nem élvező helyeken túrja ki járataiból a felesleget, mint például a növényágyásokban. Ilyen esetekben a háló épp azt a funkcióját nem teljesíti, amiért eredetileg telepítve lett.

Kisebb testű rágcsálók ellen a vakondháló nem tud valódi védelmet nyújtani akkor, ha nem közvetlen a gyepszőnyeg alá, vagy nem a talajfelszín alatt 5 cm-nél mélyebben helyezkedik el.

A háló közvetlenül a gyepszőnyeg alá helyezve több problémát is okozhat. A szezonális fűfelújítás ilyen esetben csak nehezen, vagy egyáltalán nem végezhető el, hiszen a gyepszellőztető gép kései átvágják, ha pedig drótos gépünk van, akkor a talajfelszínre ráncigálva megtépkedik a hálót. Emellett a vakond felszínre törési próbálkozásainak következtében enyhén felnyomhatja a gyepet és púpok keletkeznek, amiket vissza lehet taposni ugyan, de a probléma továbbra is megmarad.

Vakondháló telepítés

Egyes források szerint a hálót az öntözőrendszer alá, azaz 25-30 cm mélységben a legcélszerűbb elhelyezni azért, hogy a későbbi öntözőrendszer vagy kert átalakítások, illetve a szezonális gyepfelújítások, gyepcsere alkalmával ne váljon nehezítő tényezővé.

Ebben az esetben a kockázatot az jelenti, ha a vakond a gyep és a háló közötti terület közé bejut, és a háló megléte ezáltal máris értelmetlenné válik.

Sok esetben a háló közvetlenül a gyepszőnyeg alá kerül,, vagy csak 5 cm-es termőföldréteget tesznek rá, mielőtt a gyepet kiterítik rajta, a fent említett kockázatot kiküszöbölve ezzel. Továbbá azzal érvelve, hogy a gyepcsere alkalmával a háló is egyszerűen felszedhető és jelentéktelen ára miatt nem jelent különösebb anyagi veszteséget sem az újra cserélése. Ilyenkor azonban a már korábban említett probléma léphet fel, vagyis a vakond könnyedék púposíthatja a hálón keresztül a gyepet.

Az optimális megoldás 15 cm-es telepítési mélységben lehetséges, ahová a vakond így már nem képes beágyazni magát, a növények gyökerei védve vannak és a vakond így felnyomni sem képes a hálót.

Kiemelten fontos még a telepítéskor, hogy a lehelyezett hálónak folytonosnak kell lennie, megfelelő fedési sávokkal. Ha nem jól van a kert széleinél eldolgozva, vagy ha keskeny fedési sávokkal van leterítve a vakond utat találhat magának a háló feletti garázdálkodásra. Ezért telepítéskor körültekintően ellenőrizzük a hálót, még a földréteggel történő beborítás előtt.

Összegezve:

A vakondháló alkalmazása jó védelmet nyújthat a kerti kártevő ellen, de ha nem szakszerűen történik a háló lefektetése, akkor jó eséllyel a funkcióját sem képes ellátni, valamint további kellemetlenségeket is okozhat, ha későbbi kertrendezésre kerülne sor. Ezért mindenképpen forduljunk szakember segítségéhez a témában.

A vakondháló is azért szükséges, hogy a füvesítés jól sikerüljön és szép pázsitot kapjunk. Ehhez azonban több dologra is figyelni kell a füvesítés előkészítése során. A Füvesítés talaj előkészítés című cikkben erről írunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*