Talajelőkészítés füvesítéshez

talajelokeszites-fuvesiteshez

A gyepszőnyeg telepítése és a fűvetés közötti legnagyobb különbség talaj előkészítésnek menete. Éppen ezért annak aki nincs tisztában a helyes talajelőkészítési füvesítési módszerekkel, annak érdemes az alábbi cikkben szereplő lépések szerint haladni, ahhoz hogy elérhesse a hőn áhított gyönyörű, zöld fűvel díszített álom kert képét.

Alapozás

A megfelelő minőségű füvesítéshez nagyon fontos a megfelelő előkészítés. Rossz minőségű, tápanyagban szegény, kötött, kövekkel tűzdelt talajokon ugyanis rendkívül nehezen növekszik a fű és az egyenletesség sem lesz ezáltal biztosítva.

Abban az esetben, ha a füvesítendő terület gyomos, talajelőkészítés előtt ajánlatos gyomirtó vegyszert is használni, ezt követően pedig az elszáradt gyomokat beforgatni.

Ezt követően, amennyiben úgy látjuk, hogy a talaj nem rendelkezik elég tápanyaggal, akkor inkább végezzünk talaj cserét, vagy javítsuk a talaj minőségét szerves trágya bedolgozásával.

Komposzt

A komposzt növényi hulladékból előállított magas tápanyag tartalmú anyag. Előállítása a zöldnyesedék és zöldhulladék felhasználásával történik, amire házilag is adottak lehetnek a feltételek.

Komposztálhatónak tekinthető minden mezőgazdasági és kerti hulladék, amely gyümölcs, illetve zöldségmaradékokból, levágott ágakból vagy fűnyesedékből áll.

A komposzt előnyös tulajdonságai:

  • természetes tápanyagutánpótlás a növények számára
  • talajszerkezet javító hatású, és javítja a talaj levegőháztartását
  • lehetővé teszi a különböző tápanyagok folyamatos felvételét
  • sötét színe miatt elősegíti a talaj gyorsabb felmelegedését, ezzel segítve a gyorsabb csírázást
  • jelentős a vízmegkötő képessége

Tőzeg

A tőzeg növényi eredetű üledékes talajképző kőzet, mely a szárazföldi humuszképződés terméke. A tőzeg víz által borított és ezáltal levegőtől elzárt körülmények között, elhalt növényi részekből képződik. A tőzeg a komposzthoz hasonlóan kiváló tápanyag forrás lehet a füvesítési törekvéseinkben.

Folyékony mész

A folyékony mész egy nagyon magas koncentrációjú anyag, mely a termőföld pH értékének növelésére szolgál. A talaj savasságának javítására és termékenységének fokozása céljából lehet javasolt a talajba juttatása. A föld nem megfelelő pH érték esetén előfordulhat, hogy az rontja a tápanyag felvételt és ezért a gyep minőségi romlásához, gyomosodáshoz vezethet.

talajelokeszites-fuvesiteshez

Talajelőkészítés

A talajt készítsük elő, úgy hogy ássuk, vagy kapáljuk fel 20-30cm mélyen. Eközben távolítsunk el minden nagyobb gyökeret, illetve követ, valamint dolgozzuk be a kiválasztottszerves trágyát. Ezt követően egyengessük el a területet gereblyével.

Igyekezzünk minél egyenletesebben elteríteni a földet, hogy ne alakuljanak ki gödröcskék, és buckák. Ezek később nehezítik a fűnyírást és a vízellátás, ezáltal a fű növekedése is egyenetlen lesz.

Ha gyepszőnyeget szeretne kertjébe, akkor a Gyepszőnyeg talajelőkészítés című cikket is ajánljuk.

Füvesítés

A talajelőkészítést követően megkezdhetjük a fűmagokat egyenletesen elszórni. Abban az esetben, ha nagyobb területet füvesítenénk, mindenképp osszuk fel kertünket kisebb területekre és egyenként szórjuk be a parcellákat.

A fűmagokat dolgozzuk be finom mozdulatokat használva gereblye használatával. A legideálisabb, ha megközelítőleg fél centiméter mélyen vannak a magok, majd hengerezzük le a terület. Ezt követően öntözzük meg a frissen bevetett területet

Nagyon fontos, hogy innentől a csírázásig rendszeresen öntözzük a területet ügyelve arra, hogy a talaj ne száradjon ki. Ha többször kiszárad a fűvetés, a magok csírázás vontatott lesz és nem lesz egyenletes a kelés. A kelés után is rendszeresen öntözzünk, de ügyeljünk rá, hogy tűző napon már ne érje víz a gyenge fűszálakat. Inkább hajnalban, reggel és a koraesti órákban locsoljunk.

A talajelőkészítés egyik fontos része lehet a vakondháló telepítése, hiszen megóvja a későbbi pázsitot a vakondtúrásoktól. Erről részletesen a Vakondháló telepítése című cikkben írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*