Sport vagy mediterrán gyepszőnyeg?

sport-vagy-mediterran-gyepszonyeg

A kertépítés során akik gyepszőnyeget szeretnének telepíteni házuk környékére, azok számára valószínűleg felmerült már a kérdés, hogy milyen típusú gyepszőnyeget is fektessenek le. Ugyanis a gyepszőnyegek piacán a különböző típusú felhasználásra különböző típusú gyepfajtákat alakítottak ki. Ezek a gyep típusok döntően két kategóriára oszthatók: sport vagy mediterrán gyepszőnyegre. Az alábbiakban e két típus közötti különbségekkel foglalkozunk.

Gyepszőnyeg típusok kialakítása

A gyepszőnyeg fektetés az egyetlen megoldás, amellyel a poros udvarra néhány óra alatt üde, zöld pázsitot varázsolható. Ráadásul ez a sebtében lerakott gyepszőnyeg sokáig marad a kert dísze és még az ingatlan értékét is növelheti.

A 3-4 fűfaj, 11-13 fajtájából növekedő gyepszőnyeg-kezdeményt az erre a célra szakosodott „fűiskolákban” 14-18 hónapig a legjobb körülmények között gondozzák. Ez idő alatt látványra széppé, dússá fejlődik és a szőnyeg gyökérzete annyira megerősödik, hogy jól viselje a gépesített felvágást, összetekerést, szállítást és leterítést is. E folyamat végén a gyepszőnyegből élő, üde, zöld, tömött és erős gyökerű pázsit kerülhet kertünkbe.

A „fűiskolában” termesztett gyepszőnyeget a földlabdás növényekhez és fákhoz lehetne hasonlítani. A faiskolai nevelés során olyan erős földlabdát képeznek, hogy a fa vagy cserje utána új helyén garantáltan megeredjen. A földlabdás növények vásárlása ma már széles körben elterjedt, és egyre többen ismerik fel a gyepszőnyeg hasonló előnyeit.

A gyepszőnyegek különböző típusairól már írtunk részletesen a Gyepszőnyeg fajták című cikkben.

Sport gyepszőnyeg

A sport gyepszőnyeg döntően angol perje, réti perje, és vörös csenkesz legkorszerűbb fajtáinak keverékéből termesztett gyepszőnyeg fajta, mely a nagy igénybevételre lett kitenyésztve.

Kinek ajánlott a sport gyepszőnyeg?

Kiváló választás családi házak kertjébe játékra, sportra használt gyepként, de reprezentatív kertekbe, ligetes, félárnyékos parkokba is megfelelő megoldás lehet. Tehát mindenképp ez a fajta gyepszőnyeg ajánlott azon kerttulajdonosok számára, akik előre tudják, hogy a gyep aktív és rendszeres igénybevételnek lesz kitéve.

Sport gyepszőnyeg tulajdonságai:

 • szőnyegszerűen tömött állomány,
 • garantált gyommentesség,
 • jó terhelhetőség,
 • magas ellenállóképesség,
 • gyors regenerálódás,
 • gyorsan és könnyen leteríthető.

Mediterrán gyepszőnyeg

A mediterrán gyepszőnyeg a sportra szánt gyepszőnyeggel ellentétben kevésbé tolerálja az intenzív igénybevételt, cserébe látványra természetesebb kinézetet kölcsönözhet kertünknek. Ráadásul vízigénye is alacsonynak mondható, így az öntözés során is elég ha kevesebb mennyiségű vizet jutatunk számára.

Kinek ajánlott a mediterrán gyepszőnyeg?

A mediterrán gyepszőnyeg kiváló, életerős gyepszőnyeg fajta, amely kiváló választás családi házak és hétvégi házak kertjébe, parkokba, strandok és kempingek zöldfelületére. Vagyis minden olyan területre, ahol az igénybevétel kevesebb mint a sportos célra szánt típusnál.

Mediterrán gyepszőnyeg tulajdonságai:

 • mélyzöld szín
 • természetes, egészséges levélzet,
 • gyommentesség,
 • alacsony vízigény
 • mélyrehatoló gyökérzetnek köszönhetően,
 • ellenálló, jó teherbírású
 • betegségekkel szembeni ellenállás.

Összefoglalva:

A két gyepszőnyeg típus között tehát a leglényegesebb különbség, hogy míg a sport célokra szánt gyepszőnyeget az intenzív igénybevétel céljára érdemes telepíteni, míg a mediterrán gyepet, akkor ha egy kevesebb gondozást is beérő gyepszőnyeget szeretnénk, mely viszont cserébe kevésbé tolerálja az intenzív igénybevételt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*