Kertépítés mennyibe kerül?

A kertépítés költséges beruházás lehet, ezért nem árt előre felkészülni és kalkulálni a felmerülő mindenfajta költségekkel. Éppen ezért akik a jövőben tervezik háztájékuk kertjének átépítést érdemes átfutni az alábbi néhány sort, hogy pontosabban képbe kerülhessenek ezekkel a költségekkel és hogy önmagában mekkora anyagi terhet jelenthet egy ilyen beruházás.

Mitől függ a kertépítés ára?

Egy kert teljes kiépítése legnagyobb mértékben magától a kertnek az alapterületétől függ, melyet be szándékozunk építeni. Emellett az sem elhanyagolható árképző tényező, hogy pontosan milyen anyagokból és milyen minőségű gyepből készül el a leendő álomkert. Mindezek telepítése természetesen munkaerőt is igényel ,így ezt is meg kell fizetnünk a kivitelezés során, nem is beszélve magáról a szállítási költségről, mellyel a helyszínre kerülnek az építési anyagok.

Összefoglalva tehát az alábbiak mindenképp árképző körülmények lesznek a kivitelezés során:

  • beépítendő kert alapterülete
  • felhasználandó anyagok minősége
  • felhasználandó anyagok mennyisége
  • kiépítés munkaköltsége
  • szállítási költségek

Kis méretű kert építésének költségei

Egy kisebb méretű kert esetében (nagyjából 150 négyzetméter) esetén is számolhatunk már törmelék kitermeléssel és elszállítással, valamint valószínűleg szükséges lesz talaj javításra is. Ez párosítva az I. osztályú gyepszőnyeg telepítéssel, gyomírtózással az alábbiak között mozoghatnak a beruházási költségek:

Bruttó anyagár: 400.000 – 500.000 Ft

Munkadíj: 200.000 – 300.000 Ft

Szállítás díja: 30.000 – 80.000 Ft

Tehát már egy kisebb kert kiépítése is könnyedén megközelítheti a komoly lélektani határnak számító 1 millió forintos határt.

Nagyobb méretű kert kiépítésének költségei

Egy legalább kétszer akkora kert kiépítése (300 négyzetméter) természetesen még nagyobb költséget jelenthet számunkra, hiszen nagyobb területen szükséges a munkák elvégzése és az alapanyag mennyiség is megugrik a kisebb kertekhez képest.

Szintén feltételezve a szükséges műveleteket, mint a gyomírtózás, törmelék kitermelés, talajjavítás a költségek rögtön duplájára nőnek. Amennyiben ezen felül például szegélyeket, esetleg egyéb kerti anyagokat is kérünk kertünk kiépítése során, mindez már plusz költséget jelent. Ezektől függően a beruházás költségei az alábbi összegtartományba helyezhetőek:

Anyagok ára: 700.000 – 1.000.000 Ft

Munkadíj: 400.000 – 600.000 Ft

Szállítás költsége: 60.000 – 120.000 Ft

Egyéb költségek

Egyéb költségek alatt érdemes számolnunk azzal is, hogyha öntözőrendszert, vagy egyéb vízelvezetési, vagy dekoratív elemeket szeretnénk kertünkbe építeni. Ezek az amúgy sem csekély kertépítési költségeket még tovább emelhetik.

Összefoglalva:

A kertépítés esetén, hasonlóan a házépítéshez költségek terén a határ a csillagos ég lehet, melynek képzeletünk és pénzügyi helyzetünk vethet határt. Azonban bármilyen költségesnek is tűnik elsőre egy kertépítés, ne feledjük, hogy ez egy hosszútávú befektetésnek tekinthető, hiszen az építés sorén elnyert formát, kertünk sok éven át fogja őrizni.

További ötleteket találhat pl. a 6 ötlet kertépítéshez, vagy a Sport vagy mediterrán gyepszőnyeg? című bejegyzéseinkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*