Kerti felkészülés a télre

Ha végeztünk az őszi betakarítással, és még marad néhány napunk a fagyok előtt, gondoljunk a téli felkészülésre. Nem mindegy ugyanis, hogy a kertünk hogyan szembesül az első faggyal és hóval. Ha elvégezzük az alábbi cikkben leírt teendőket, a hideget és a hótakarót akár kertünk javára is fordíthatjuk.

Hogyan készítsük fel a talajt a télre?

Kertünk termőföldje több hónapon át biztosít tápanyagot növényeinknek. Megérdemli, hogy a téli felkészülés során ne feledkezzünk meg róla.

Táplálás

Kertünk biokémiai egyensúlyának fenntartásához az őszi trágyázás elengedhetetlen. Az üres ágyásokra az őszi ásás előtt szórjunk szerves vagy szervetlen trágyát. Előbbi lehet komposzt vagy istállótrágya. Szervetlen trágyákból pedig ősszel a foszfor- és káliumtartalmú javasolt, hisz ezek felszívódásához több idő kell.

Kártevők és gyomok megfékezése

A téli felkészülés alapvető feladatai a talajmunkák. Az ásással nemcsak a talajt lazítjuk, hanem a kártevőknek is kevesebb esélyt adunk a túlélésre. A földet megforgatva a kártevők a felső rétegekbe kerülnek, így a fagy megtizedeli őket. Ha így készítjük kertünket a télre, a tavasszal sarjadó gyomok számát is csökkenthetjük.

Mit tegyünk a gyümölcsfák érdekében?

Az őszi metszés, rikítás nem meríti ki a fák téli felkészítését. Több téli veszélyforrás ellen is védenünk kell őket.

Védelem a kiszáradástól

A frissen ültetett fákat meg kell óvnunk a kiszáradástól. Ennek egyik módja a tövek felhantolása földdel. Az érzékenyebb fajták (pl. kajszibarack, őszibarack, mandula) törzsét bevonhatjuk újságpapírral.

Betegségmegelőzés

Egy másik téli veszélyforrás oka a hőmérsékletingadozás (napsütéses téli nappalok – hideg éjszakák). Emiatt hosszanti repedések alakulhatnak ki a törzseken. Így jutnak be a kórokozók, gombák a fák törzsébe. Ennek megakadályozására a téli felkészülés része lehet a törzsek mésszel való festése vagy mésztejjel permetezése.

Vadvédelem

A téli kertben a vadak is nagy kárt tehetnek. Erősítsük meg a kerthez tartozó kerítést, hogy a kósza nyulak, vaddisznók vagy őzek ne jussanak be.

Hogyan készítsük fel a gyepet?

Az egészséges, üde pázsit mindenki álma. Sokan azonban nem is tudják, mennyi múlik az utolsó őszi fűnyíráson vagy a növényi hulladék összegyűjtésén.

Fűnyírás

Az utolsó fűnyírás novemberre essen. Ekkor 4-5 cm-es magas füvet érdemes hagyni, hogy télen is elegendő napfényt tudjon befogadni. Az őszi fűnyírással kapcsolatos tovább tudnivalókért lásd Fűnyírás ősszel című írásunkat.

A moha megelőzése

A szép pázsit érdekében növényi hulladék ne maradjon a füvön. Ha ez a lépés kimarad a téli felkészülésből, elkezdődik a mohásodás. Egy kis homok, mész vagy érett komposzt kiszórásával is tehetünk a moha ellen. A gyep „takarítását” akár lombporszívóval is végezhetjük.

Hogyan védjük az egyéb növényeket?

A mínuszok előtt gondoljuk át, mely növényeket fenyeget a közelgő fagy. Fajtától függően helyezzük őket biztonságba vagy a szabadban védjük őket.

Cserepes növények téli felkészítése

A kemény telek miatt a nyárra kihelyezett cserepes növényeket fagymentes helyre kell tennünk. Még az első fagyok előtt gondoskodjunk erről a felkészülési lépésről.

Érzékeny évelők téli felkészítése

A rózsa (különösen a tearózsa) és a szőlő hideg tél esetén károsodhat. Ha a rózsák ágai közé lombokat helyezünk és földdel rögzítjük, az védelmet jelent. A szőlőtőke köré is hasznos lehet földet halmozni, különösen, ha alacsony művelésű.

Az örökzöldek téli felkészítése

Alapvetően az örökzöldeket nem kell védeni, de a tartós fagyok számukra is gondot jelenthetnek. Szükség esetén használhatunk fagyvédő fóliát betakarásukra.

Mi a teendő a kerti eszközökkel?

Ha már végeztünk a fenti teendőkkel, gondoljunk kerti eszközeinkre is.

  • A csapból, locsolótömlőből engedjük le a vizet, nehogy befagyjon!
  • A fagyra érzékeny virágcserepeket tegyük védett helyre!
  • Tisztítsuk meg a kerti szerszámokat nedves ronggyal, majd olajos ronggyal töröljük át őket!
  • A fából készült nyeleket szükség esetén csiszoljuk le csiszolópapírral! Lenolajjal kezelhetjük őket.
  • A benzines fűnyíróban ne hagyjunk üzemanyagot! Késeit élezzük meg, kezeljük olajjal!

Összegzés: A téli csapadékra és fagyokra fel kell készítenünk a kertünket. A legfontosabb teendők a talajjal, gyeppel és a növényekkel kapcsolatosak. Ha gondoskodunk a megfelelő mértékű készültségről, tavasszal könnyebb dolgunk lesz a kerti munkákkal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*