Mire figyelj kertészkedéskor, ha allergiás vagy

Tavasszal megkezdődik a pollenszezon, amely nyáron csak még erősebbé válik. Manapság azonban az allergiásoknak sem kell lemondani a kertben tartózkodásról. Oda kell figyelni viszont arra, hogy mikor végezzük a munka nagy részét és persze arra is, hogy mit ültetünk ki.

A szénanátha jelentősen megnehezíti az allergiások életét. Bár 2020-ban már számos praktikával ki lehet küszöbölni, hogy eluralkodjon rajtunk a betegség, fontos felkészülten várni a szezont. Nem árt ismerni a pollennaptárt és az időjárási változásokat sem. Ennek hatására ugyanis a növények pollenszórása a megszokotthoz képest előrébb kerülhet, vagy éppen későbbre tolódhat.

Ebből a cikkben összegyűjtöttünk hat fontos tanácsot kertészkedéshez az allergiások számára.

Hat fontos tanács allergiások számára

Van pár fontos dolog, amire érdemes odafigyelnünk, ha allergiások vagyunk. A kertészkedésre alkalmas időpont, az öltözék mellett fontos figyelmet fordítanunk olyan dolgokra is mint a fűnyírás és az ahhoz kapcsolódó védőeszközök beszerzése.

1. tanács: Fordítsunk kellő időt a növények kiválasztására

Ahhoz, hogy hosszú távon is élvezhessük a kert által nyújtott előnyöket, fontos hangsúlyt fektetni a virágok kiválasztására. Természetesen figyelembe kell venni, hogy mikor ültetjük el a növényeket, de nem árt tisztában lenni, hogy melyik virág milyen allergenitással rendelkezik. A legismertebbek között természetesen ott van a parlagfű, a nyírfa, a nyárfa, a citrusfélék, a lándzsás útifű és persze a mogyoró. Jó választás lehet viszont a dália, a rózsa, a százszorszép, a tulipán, az íriszek, de akár a begónia is. A fák közül nyugodtan ültessünk magnóliát vagy gyümölcsfákat, mint a szilva, az alma vagy éppen a cseresznye és a meggy.

2. tanács: Mondjunk le a délelőtti kertészkedésről

A pollenszám a délelőtti órákban a legmagasabb. Reggel öt és délelőtt tíz óra között nem érdemes tehát kertészeti tevékenységbe kezdenünk. Egy szeles, száraz és napos időben szintén magas a koncentráció, ezért jobb ezt az időszakot is elkerülni. Válasszunk inkább egy szélcsendes és felhősebb napot a kertészkedéshez.

3. tanács: Fűnyírás helyett robotfűnyíró

Pázsitfűfélék allergiája esetén fűnyíráskor sajnos megjelennek a kellemetlen tünetek. Ha segíteni szeretnénk magunkon, akkor érdemes beszerezni egy robotfűnyírót, amely nem kavarja fel annyira a port és nem hagyja megnőni a gyepet. Ennek hatására sokkal kevésbé érződik meg a pázsitfűfélék koncentrációja. A robotfűnyíró telepítése nem igényel szaktudást, a dokkoló és a határoló vezetékeken kívül másra nincs is szükségünk. Utána pedig elfelejthetjük a heti prüsszögést, ami addig a fűnyírással járt. Érdemes a reggeli vagy az esti időszakra időzíteni a robotfűnyíró munkaidejét vagy egyszerűen csak akkorra, amikor nem tartózkodunk otthon.

4. tanács: Ne nyúlkáljunk az arcunkhoz

Kertészkedés közben semmi esetre se nyúljunk az arcunkhoz és a szemünkhöz. Ezzel megakadályozzuk a pollenek szembe kerülését.

5. tanács: Mulcs helyett kavics

Talajtakaróként gyakran használunk mulcsot, ám allergiások számára ez nem a legjobb választás. Mivel a fa megtartja a nedvességet, így a penészgombák könnyebben elszaporodhatnak. Ennek hatására sokkal több pollen kerül a levegőbe. Helyette érdemes a talajt inkább kaviccsal betakarni.

6. tanács: Munka után zuhanyozzunk le

A munkánk végeztével az öltözékünket hagyjuk a házon kívül. Ezzel csökkenthetjük a bejutó pollenek mennyiségét. Egy kinti zuhany még többet segíthet, hogy minél előbb megszabaduljunk a bőrünkre és hajunkra tapadt káros anyagoktól.

Összegezve:

A kertészkedés az allergiások számára se tilos. Vannak viszont dolgok, amikre érdemes odafigyelni. A virágok megfelelő kiválasztása kulcsfontosságú, emellett viszont nem mindegy, hogy mikor folytatunk kinti munkát. Délelőtt sokkal magasabb a pollenek koncentrációja, így ekkor nem érdemes kertészkedni. A fűnyírással is csak óvatosan, de az sem mindegy, hogy milyen talajtakarót választunk a növények alá. Ha végeztünk odakint, akkor mindenképpen vegyünk egy gyors zuhanyt, ezzel is megakadályozzuk, hogy a pollenek beltérbe kerüljenek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*