Kertépítés téglából

kertepites-teglabol

Az kertépítések során találkozhatunk jó néhány olcsó és kreatív ötlettel, melyek a kert összképét képesek nagyban emelni. Ezek közül jó néhány teljes egészében házilag kivitelezhető, maximum a nyersanyagot kell magunknak beszereznünk. A kertépítés téglával való kiegészítése ezen kreatív, mégis költséghatékony megoldások táborába sorolható. Az alábbiakban a tégla ezirányú felhasználásával foglalkozunk röviden.

Kreatív ötletek téglából

A tégla gyakorlatilag kertünk bármely pontján megjelenhet, a szimpla ösvényektől kezdve, a különböző térkőmegoldásokon át, egészen a szegélyezésig bármire felhasználható. Emellett, ha kreatívak és kitartók vagyunk, akár építkezhetünk is belőle, például egy tűzrakóhely, vagy kis kemence egyaránt emelhető belőle.

Tégla ösvény

Egy ízléssel megépített, szép, terméskövekből készített járdának, terasznak nemigen akad párja a kertben. Mindezt azonban kialakíthatjuk téglából, sőt használt téglából is.

Ehhez nem kell más csupán néhány bontott tégla, sóder és jókedv. Először is érdemes kitaláld, hol szeretnénk építeni, merre menjen, milyen vonalvezetéssel rendelkezzen. Érdemes rászánni az időt, hogy csak úgy, a földre rakva, kirajzoljuk a kertben néhány téglával az út kontúrjait. Az egyenes ösvény kivitelezése ugyan egyszerűbb, de kevésbé kreatív megoldás. A kanyargós utacska hangulatosabb, bár kétségtelen, hogy egy kicsit bonyolultabb megépíteni, de mindenképp megéri a fáradozást.

kertepites-teglabol

Térkövezés téglából

AZ ösvényekhez hasonlóan lehetőségünk van arra is, hogy téglából alakítsunk ki térkőszigeteket. Ezek gyakorlatilag bármilyen formát ölthetnek, a kerek formától kezdve a négyzet és rombuszon át, akár egy kusza összevisszaságot is megalkothatunk. Itt ténylegesen csak a kreativitásunk szabhat határt.

Érdemes külön mozaik formákat is alkotnunk, hiszen ezek rendkívüli módon képesek feldobni a kert összképét. A téglát némi fantáziával kombinálva is variálhatjuk, de felületüket mindig tisztítsuk meg, hogy esztétikus legyen. A téglák közé ízlés szerint tehetünk bazaltkockákat és mosott, zúzalékköveket, kavicsot is.

Tégla szegély

Az egyszerű szegély is esztétikai elemet jelenthet, ha stílusosan építjük ki. A téglasorból álló szegély plusz színvilágot kölcsönözhet a zöld pázsitot körül határolva. Ezzel a kert tagolásához is hozzájárulhatunk, mely tovább emelheti az esztétikai értéket.

Tűzrakóhely és kemence

A kert egyik pontjában elhelyezett tűzrakóhely a kert funkciójához is sokat hozzáadhat, hiszen családi összejövetelekkor hasznos lehet a kerti programok szempontjából.

Kicsit több odafigyelést és elszántságot igényelhet, de egy kerti kis kemencét is könnyedén kihozhatunk néhány téglából és némi kötőanyagból.

Ezek az építmények amellett, hogy új funkciót adnak kertünkhöz , még esztétikailag is jól festhetnek.

Összefoglalva:

A téglából készült ösvények, térköves területek, vagy épp szegélyek egyszerű módon képesek feldobni kertünket, de egy tűzrakóhely, vagy kemence kivitelezése is megfontolandó lehet, ha plusz funkciót is szeretnénk adni kertünkhöz.

További ötleteket adunk a kertépítéshez a 6 ötlet kertépítéshez című cikkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*