Kertépítés, lépésről lépésre

kertepites-lepesrol-lepesre

A kertépítés egy összetett és hosszadalmas folyamat, mely egészen addig tart míg kertünk el nem éri a megálmodott külsőt. Ehhez azonban rögös út vezet, melynek lépcsőfokain mindenkinek végig kell mennie, ha kertépítésre adja fejét. Az alábbiakban a kertépítés lépésről lépésre történő megtervezésében segítünk a kedves érdeklődők számára.

Kerttervezés

Mielőtt ásót és kapát ragadni bárki is, elsőként érdemes leülni és átgondolni pontosan milyen funkciót is fog betölteni majd kertünk a rendezés után. Ennek megtervezésével már a leendő költségeket is képesek lehetünk behatárolni, ami jó kiindulási pont lehet majd.

Fontos tisztában lenni a kertünk adottságaival, méreteivel. Miután meghatároztuk a kert leendő funkcióját és számba vettük az adottságokat, megkezdhetjük a tényleges tervezést, vagyis, hogy milyen formákat, színeket, virágokat szeretnénk látni házunk körül

Kertépítés

Miután megterveztük álmaink kertjét, a szellemi munkát felválthatja a fizikai munka. A kertépítés több különálló fázisra bontható, melyeknek sorrendje nincs kőbe vésve, de logikusan az alábbiak szerint érdemes végig haladni az úton.

Tereprendezés

Ahhoz, hogy építhessünk először rombolnunk kell. A tereprendezés fázisában lehetőségünk van megszabadulni gyakorlatilag minden felesleges növénytől, melyet nem szándékozunk álmaink kertjében megtartani.

Emellett a talaj újrarendezése is itt kaphat szerepet, hiszen a régi talajtakarót érdemes gépileg, vagy akár kézzel némileg átrotálni. Amennyiben úgy látjuk, hogy az idő során a talaj tápanyainak nagy részét már elvesztette, akkor mindenképp érdemes trágyázással pótolni, hogy ez ne jelentsen problémát a jövőben.

A kert tereprendezéséről részletesen írtunk a Kert tereprendezés című cikkben.

Gyommentesítés

Amennyiben a kertépítést tavaszi időszakban kezdjük meg, akkor sajnos a munkálatok egybeesnek a gyomok kikelésének idejével. Előre gondolkodva sok bosszúságtól és felesleges fáradtságtól kímélhetjük meg magunkat, ha a gyomnövények magvait előbb kihajtatjuk. Az előkészített talajt kezdjük el intenzíven öntözni. A talaj felső rétegében lévő gyommagvak nagyjából két héten belül elkezdenek csírázni. A már kezdeti lombleveles állapotban lévő példányokat permetezzük le gyomirtó szerrel és ezt követően 7-8 nap múlva folytathatjuk a kertépítést.

kertepites-lepesrol-lepesre

Burkolat lerakás

Ezzel egy időben lehetőségünk van kertünk kontúrjainak kialakítására. A szegélyek lerakásával szépen elkülöníthetjük leendő kertünk füvesített és más növényekkel tarkított kezdeti képét. A gyomnövények permetezését követően a burkolatok, járdák lerakása is megtörténhet.

Öntözőrendszer kiépítése

Amennyiben van lehetőségünk öntözőrendszer kialakítására, akkor mindenképp éljünk a lehetőséggel, hiszen ez nagyban megkönnyítheti kertünk mindennapi gondozását a jövőben. Az öntözőrendszer hatalmas előnye, hogy víztakarékos és automatizált, felügyeletet alig igényel, kivéve a tavaszi (feltöltés) és az őszi (légtelenítés) időszakban. Ráadásul a modern technika vívmányaként ma már mobiltelefonról is működtethető rendszereket is telepíthetünk.

Növény ültetés

A leglátványosabb feladat a kiválasztott növények beültetése. A talaj adottságaitól függően használhatunk ilyenkor használhatunk szerves trágyát is, de ügyeljünk arra, hogy a trágya ne érintkezzen a növény gyökerével. Ennek elkerülésére terítsünk földréteget a trágya és a telepített növény közé.

Füvesítés

A gazdaboltokban különböző fűmagkeverékek kaphatók, attól függően milyen célra szánjuk kertünk pázsitját (sport-, szabadidő-, díszpázsit). A füvesítés a legtöbb időt és odafigyelést igénylő, ugyanakkor legolcsóbb megoldás. A fűmag kb. 8-10 nap alatt kel ki és további 1 hónapig nem vehető használatba. Ezért ezt a türelmesebb kertészeknek javasoljuk, hiszen idő és odafigyelés kérdése is mennyire lesz szép kertünk zöldje.

A gyepszőnyeg fektetése azonnal látványos megoldást kínál, azonban az öntözésre ebben az esetben is oda kell figyelni, de nem annyira kényes, mint a füvesítéssel vetett magok. A gyepszőnyeg fektetése után kb. 2-3 héttel már használhatóvá is válik a gyep, hiszen eddigre már megerősödik a gyökérzete is. Hátrányként viszont érdemes megemlíteni, hogy ez a drágább megoldás kertünk füvesítésére.

Füvesítéssel kapcsolatos hasznos tanácsokat, tippeket olvashatsz a Füvesítés oldalunkon.

Összegezve

Miután mindezzel végeztünk nem marad más hátra, mint hogy élvezzük munkánk gyümölcsét, mikor megpihenünk új kertünkben a hétköznapok fáradalmaitól. Persze azért ne felejtsük, hogy álomkertünk csak úgy őrizheti meg formáját, ha olykor időt, figyelmet és energiát is fektetünk állapota megőrzését.

A kertépítéshez könnyen megvalósítható ötleteket is adunk a 6 ötlet kertépítéshez című cikkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*