Kertépítés lejtős terepen

kertepites-lejtos-terepen

Amennyiben házunk környezete lejtős területre esik, akkor annak megvan a maga árnyoldala, főképp ha kertépítésre kerülne sor. Ugyanakkor ennek köszönhetően kicsit fáradtságosabb munkával ugyan, de egy igen különleges kerti látványvilágot kaphatunk. Az alábbiakban

Füvesítés lejtőn

A zöld pázsit elérése füvesítés útján alapjában véve egy nehéz feladat, de lejtőn kivitelezni még nagyobb kihívás. A magok vetése után ugyanis rendkívül nagy figyelmet kell szentelnünk annak, hogy az öntözés véletlenül se mossa le őket a lejtő aljára, mert még a végén egy felül kopasz, alul fűszálakban dúskáló kertet kapunk, ami esztétikailag semmiképp sem szép látvány.

Ennek elkerülésére, ha mégis a füvesítés mellett döntünk, akkor mindenképp próbáljuk a magokat kellően bedolgozni (de ne túlzottan), hogy a víz ne moshassa le őket. Emellett azonban arra is ügyeljünk, hogy az öntözést ne végezzük túl nagy vízmennyiséggel, de közben legyen biztosítva is a kellő ellátás a magok csírázásához.

Jól látható tehát, hogy a lejtőn történő füvesítés plusz kihívásokat rejt magában, de ha hajlandóak vagyunk időt áldozni és türelemmel lenni, akkor a befektetett energia biztosan meghálálja magát

Gyepszőnyeg telepítés lejtőn

A füvesítéshez hasonlóan a gyepszőnyeg telepítése is nagyobb odafigyelést érdemel. A tereprendezést követően a legfontosabb, hogy a tekercsek megfelelően kerüljenek telepítésre. A nem szakszerű lehelyezés következtében ugyanis a tekercsek „lecsúszhatnak” a lejtőn így hézagok, rések keletkezhetnek, ami rendkívül nehezen javítható utólag, így inkább a szakszerű lehelyezés javasolt akár szakember által is.

A gyepszőnyeg esetén szerencsére nem kell attól tartanunk, mint a füvesítés esetében, vagyis hogy az intenzívebb öntözés hatására elvándorolnak. Ehhez szinte már özönvízszerű esőzésre lenne szükség, közvetlenül a lehelyezést követően.

kertepites-lejtos-terepen

Kertépítés lejtőn

Egy lejtős telken azonnal lépcső kialakítása, a felülről lefelé csordogáló patak, és a szárazon rakott kőfalak vagy támfalak megépítésének lehetősége jut az eszünkbe. A kőfalak remek helyet szolgáltathatnak a sziklakerti növényeknek is.

Különleges látványt érhetünk el hatalmas kőtömbökkel megtámasztott földtöltéssel is, melyhez beültethetünk díszfüvet, páfrányokat. Amennyiben a rézsűt sok napsütés éri, a fényigényes növények telepítése is szemet gyönyörködtető látványban részesít bennünket.

A rézsű teraszosítását mindig alulról felfelé haladva kezdjük meg. Kisebb gépek segítségével rendezzük megfelelő méretűre a teraszokat, a gép közlekedő útvonalának pedig a későbbi lépcső helyét használjuk.

A szárazon rakott kőfalnál rendkívül fontos a megfelelő vízelvezetés. A nem szakszerű vízelvezetés károkat okozhat a kőfalban, mely így a stabilitását is elvesztheti.

A bonyolultabb szakmai munkák miatt nem ajánlatos ezeknek a kerteknek a házilag történő kialakítása. Sajnos itt fokozottan belefuthatunk olyan hibákba és buktatókba, amik később megbosszulják magukat akár a hosszú távú esztétikában, vagy épp az ápolhatóságban.

Ezek a kertkialakítások nagy szaktudást és rengeteg gyakorlatot igényelnek. Minden kert esetében könnyű kezelhetőségre kell törekedni, amit a lejtős területeknél fokozottan érdemes figyelembe venni és úgy kialakítani kertünket.

Lejtős terepen is használható a tégla a kertépítéshez. A Kertépítés téglából című cikkben ehhez adunk ötleteket.

Támfalas kertek

A kert kétféle koncepció alapján tervezhető. Lehet meghagyni a domb lejtését és ezt kihasználva alakítani ki a további használható kertrészeket: csúszda, különböző terepjátékok, lépcsők.

Másik lehetőség, ha támfalakat tervezünk, és így a lehető legtöbb sík területet nyerjük. A támfalas megoldással nyerhetjük a legtöbb használható területet, de egyben ez a legköltségesebb megoldás is. A támfalak lehetnek tömörek, és épülhetnek szárazon rakott terméskövekből is. Utóbbi esetben sziklakerti növényekkel is beültethető és így függőleges irányban is növelhető a zöldfelület.

Ha gyönyörű kertet szeretne építeni, akkor a Kertépítés lépésről lépésre című cikkben ezt lépésekre bontjuk és elmagyarázzuk.

Konklúzió

Természetesebb és olcsóbb megoldás mellett, ha nagyobb kerti sziklák beépítését választjuk. Kisebb szintkülönbségeket kisebb sziklákkal is át tudunk hidalni, amit kézi erővel is mozgathatunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*