Kertépítés kutya mellett

kertepites-kutya-mellett

Akik mindennapi életüket egy kutyatárssal is megosztják, azok számára a kertépítés során egy plusz aspektust is figyelembe kell venniük., mely nem más mint a kert és kutya kapcsolata. Az alábbi téma azért is fontos, mert az álomszerűen megtervezett kertet egy-egy aktív négylábú könnyedén átrendezheti, ha nem gondolunk arra is, hogy a kert kutyánk élettere is lesz.

Az alábbiakban arról olvashat a kedves érdeklődő, hogy a kertépítés kutya mellett milyen kihívásokkal szembesítheti az embert és erre mivel érdemes válaszolni.

Ösvények, útvonalak kialakítása

Akinek volt már kutyája az tudja, hogy négylábú társaink szeretnek a kerítés mellett őrjáratozni, futkosni. Emiatt a birtokhatároló mellé ültetett növények és pázsit is veszélyben lesznek. Gyakorlatilag néhány nap alatt kitaposásra kerülhetnek ezek a kutya szempontjából rossz helyre került növények.

Emiatt ha lehetőségünk adott rá hagyjunk egy szűk ösvényt a négylábúnak itt, hogy ne okozzon kárt a növényzetben. Sőt mi több akár magát a sövényt is beljebb ültethetjük, hogy maradjon egy szabad sáv kedvencünk számára és így a kutya jelenléte is mindenki számára világos lesz.

Ugyanígy a kert belső területén is figyeljük meg, hogy melyek házi kedvencünk szokásos útvonalai, ezekre sose telepítsünk növényágyást, mert semmi sem garantálja, hogy ki fogja kerülni azokat.

A gyakori útvonalakon a fű várhatóan ki fog kopni, az így előálló kopár látványt megelőzhetjük, ha egy kis utat alakítunk ki, akár zúzott kővel, vagy kültéri járólapokkal.

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a gyepről biztosan nem fogjuk tudni leszoktatni kutyánkat, ezért a gyep típusának megválasztásakor érdemes a strapabíróbb, taposásálló magfajták közül választani.

A kertépítéshez a kiváló minőségű, megbízható Gardena eszközökre van szükség, a Gardena webshopból!

gardenaweben-hu

Kutyatoalett

A kutyás kert egyik fő problémája mindig is az házi kedvenc által „elejtett” csomagok okozta látvány és kár. Szerencsére minden eb megtanítható arra, hogy egy adott helyre piszkítson, de a nevelés mellett szükség lesz egy alkalmas hely biztosítására is. A kert egy eldugott, takarásban, vagy nem szem előtt lévő részén könnyedén kialakíthatunk egy kutya WC-t.

Ennek kialakításakor ne ültessünk semmit a kijelölt helyre, az itteni talaj pedig laza szerkezetű legyen. A kutyatoalettet mindenképp takarítsuk rendszeresen.

A vizelés a kutyás kerti lét másik gyakori gondja, az ösztönös jelölésnek ugyanis sok növény láthatja kárát, és a gyep is megsínyli a rendszeres ürítést. Ennek kivédésére érdemes a növény mellé leszúrt karó, vagy odahelyezett fatuskót telepíteni, ami így eltérítheti a védendő növénytől.

kertepites-kutya-mellett

Kutya helyiség kialakítása

Az emberhez hasonlóan a kutyának is szüksége van saját élettérre, így alakítsunk ki neki egy olyan sarkot, kertrészt, ahol kedvére töltheti az időt. Legjobb ha szélvédett, félárnyékos területre helyezzük a kutyaházat, amit jó ötlet legalább alulról szigetelni is. Érdemes megfontoltan dönteni, hiszen a számára nem megfelelő helyen úgysem fog megmaradni, csak azért, mert a gazdája azt szeretné. A nagyon eldugott helyek úgyszintén nem fognak beválni, a kutyák ugyanis szeretik, ha belátják saját területüket, emiatt takarásban nem maradnak meg tartósan.

Érdemes megfigyelni, hogy kedvencünk, ha egyedül van, hol időzik szívesen, ezeket a tereket hagyjuk meg neki. A kennel helyét is hasonlóan jelöljük ki, legyen napsütötte és árnyékos része, és tartozzon hozzá némi panoráma is.

Sok kutya szinte kényszeresen ás, túr, ha ilyen habitusú kutyánk van, jó ötlet egy dühöngőt kialakítani neki. Ez egy félreeső helyen lévő kis terület lehet, ahová vagy nem telepítünk növényt, vagy olyat ültetünk, amiért nem kár. A kutyát erre részre neveléssel, és például ide elásott, kikaparható csontokkal, jutalomfalatokkal, vagy kutyajátékokkal szoktathatjuk.

Biztonságos kialakítás

Kerüljük a mérgező, tüskés, szúrós fajtájú növények telepítését, főleg, ha kölyökkutya van a ház körül. A kiskutyák ugyanis a gyerekekhez hasonlóan szeretnek rágcsálni, sok dísznövény pedig mérgező lehet számára.

Amikor vegyszerrel kezeljük növényeinket érdemes négylábú barátunkat elzárni, hiszen véletlenül is felnyalhatja a levelekre, vagy a földre került vegyi anyagokat, amikor akár komoly problémát is okozhatnak.

Összefoglalva:

A legfontosabb minden esetben, hogy a kertben tartott kutya esetében tudatosan cselekedjünk és alakítsuk ki kertünket. Igyekezzünk figyelembe venni az állat igényeit, vásárlás előtt pedig tájékozódjunk a kinézett fajta jellemző viselkedéséről, habitusáról. Megfelelő, átgondolt kertkialakítással és a következetes neveléssel a nehézségek, bosszúságok könnyedén minimalizálhatók.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*