5 kertépítés tipp kezdőknek

Egy kert megépítése komoly feladatnak ígérkezik, ha magunk erejéből látunk hozzá a folyamatnak. Ahhoz, hogy a megálmodott kert formáját elérhessük jó pár lépcsőfokon át vezet az út, de ha betartjuk a fokozatosság elvét, akkor szép lassan biztosan elérjük az áhított formát és világot. Azok számára akik kacérkodnának a háztájék felújításával, azok számára most megosztunk 5 kertépítési tippet kezdők számára, ami által gördülékenyebb lehet a munka.

1, Kert tervezése

A legelső lépés, amit mindenképp érdemes megtennünk az a tervezés folyamata. Mielőtt elkezdenénk az érdemi kertépítési munkát érdemes elkészítsünk pár vázlatos tervet az elérni kívánt állapotról. Ehhez mindenképp mérjük fel a kertünk pontos méreteit, alapterületét, tájolását, valamint elrendezését. A vázlatokra érdemes felrajzolnunk a meglévő és a leendő építményeket, kerti berendezési elemeket, továbbá a már meglevő és megmaradó növényzetet és mezek helyét is jelöljük a vázlaton.

Az építendő kertnek ugyanis a meglévő adottságokhoz is igazodnia kell. A tervezésnél legyünk figyelemmel arra is, hogy az új kertben milyen tevékenységeket kívánunk végezni, a kertünknek milyen funkciókat szánunk. Emellett érdemes és szükséges figyelembe venni azt is, hogy milyen volt a kert és a környék honos növényzete, és ahhoz hasonló, a környezeti viszonyoknak megfelelő növényzetet célszerű telepítenünk majd.

2, Kutató munka

Miután eldöntöttük milyen kertet is szeretnénk, mindenképp járjunk utána a telepítendő növényeknek. Derítsük ki melyik milyen fajta, mikor van az ültetési ideje, valamint, hogy szárazságtűrő vagy inkább félárnyékos helyet kedvelik-e. Ezen felül érdemes annak is utánajárnunk, hogy melyik növénynek mikor van a virágzás ideje, milyen magasra nőhetnek, színben hogyan passzolnak a többi ültetendő növényhez. Ahogy már korábban említettük biztos megoldást jelenthet, ha a már meglévő növényekhez hasonló igényű és adottságú növényekkel próbálkozunk, hiszen azok biztosan boldogulni fognak a kert biztosította környezetben.

3, Kertrendezés

Miután a tervezési fázison túlvagyunk, neki is láthatunk a kert átrendezésének. Ehhez első lépésként a rongálás eszközeihez kell nyúlnunk. Ami nem szolgálja leendő kertünk összképét, attól nyugodt szívvel szabaduljunk meg. A lényeg, hogy a terepet a lehető legjobban tisztítsuk meg. Gyomtalanítás, kövek, egyéb nem oda illő dolgok eltüntetése mind ebben a fázisban valósulhat meg. A legbiztosabb megoldás, ha 5-10 cm földet is felszedünk és helyette friss termőföldet terítünk le.

Ilyenkor módunk lehet arra is, hogy a terepviszonyokat kissé átrendezzük. Például ha számunkra a korábbi teljesen sík terület nem volt szimpatikus, akár kis buckákat is létrehozhatunk, melyekre majd növényszigeteket alakíthatunk ki. Természetesen ugyanez fordítva is működhet, ha épp teljesen egyenes talajszintet képzelünk el kertünk számára, akkor ki is egyengethetjük a szintkülönbségeket.

4, Ültetés

A növények számára nagyon fontos környezeti tényező a talaj pH-értéke. Hogy melyik milyen talajban érzi jól magát, a kertészetekben biztosan szívesen adnak tanácsot, és így a számukra ideális talajjal boríthatjuk a területet. Pontosan emiatt célszerű azonos igényű kerti növényeket, virágokat ültetni egy helyre. Az sem árt, ha nem nem papucsban és rövidnadrágban végezzük a kertgondozást: munkaruházati boltokban nagy kertész munkaruha választékot találunk ma már.

Növények fényigénye

A növények egy része kifejezetten a napsütést kedveli, más fajták ugyanakkor félárnyékban vagy árnyékos helyen érzik jól magukat. Ültetés előtt mindenképpen nézzünk utána ennek is, hiszen a kiválasztott növény nem biztos, hogy a kiválasztott helyre illik. Egy-egy rossz döntés miatt akár oda is veszhet a gondos talaj előkészítésbe és tervezésbe fektetett munka és energia, ha a növény nem érzi jól magát.

Növények ültetése

Mindenképp érdemes az ültetési távolságot is megtartani, hiszen az új növények villámgyorsan fejlődnek majd, és néhány hét alatt benőhetik a rendelkezésre álló területet. Ha túl szorosan ültetjük a virágokat egymás mellé, előbb-utóbb szűkössé válhat számukra a hely és így egymásra nőhetnek, ami esztétikailag sem szép és a növények számára is káros.

5, Kert gondozása

Az elültetett növényeket rendszeresen gondozni, öntözni kell. Bár az első 4-5 hétben még bőven elegendő számukra a friss talajban található tápanyag, de ez követően már érdemes lehet a növények számára ideális összetételű tápanyagot juttatni az öntözővízbe. Ezzel könnyedén biztosítható, hogy csodásan zöld levelekkel és káprázatosan szép virágokkal hálálják meg a gondoskodást.

Emellett természetesen ne feledkezzünk meg az öntözésről sem. Napsütésben, nyári melegben előfordulhat, hogy reggel és este is öntözni kell a növényzetet, hiszen a kánikula komoly terhet jelenthet számukra is. Azonban túlzásba sem szabad vinni az öntözést. A túlöntözés miatt ugyanis könnyen kipusztulhatnak a növények.

Összefoglalva:

Miután végeztünk és az utolsó növény is a helyére került ne felejtsük el, hogy egy kertben mindig akar majd valamilyen munka. Az elkészült kertünkkel is folyamatosan foglalkozni kell, hogy a fáradságos munkával elért eredményt hosszú távon is élvezhessük.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*