Kertépítés domboldalon

kertepites-domboldalon

A domboldalba lejtős talajon történő kert kialakítása embert próbáló feladat, mind tervezés, mind fizikai munka szemszögéből. Házilag kertet építeni domboldalba sokszorta nehezebb, mint a sík területeken történő kertépítés. Az alábbiakban el is áruljuk, mik a legnagyobb buktatói egy ilyen projektnek.

Kertépítés lejtőn

A lejtős területen történő kertkialakítás mindenképp több odafigyelést és nagyobb szakmai tudást igényel, ugyanakkor több lehetőséget is rejt magában, ami a kert látványosságához is adni tud valami pluszt.

Azonban a bonyolultabb szakmai munkák miatt nem ajánlatos ezeknek a kerteknek a házilag történő kialakítása. Sajnos itt fokozottan belefuthatunk olyan hibákba és buktatókba, amik később megbosszulják magukat akár a hosszú távú esztétikában, vagy épp az ápolhatóságban.

Ezek a kertkialakítások nagy szaktudást és rengeteg gyakorlatot igényelnek. Minden kert esetében könnyű kezelhetőségre kell törekedni, amit a lejtős területeknél fokozottan érdemes figyelembe venni és úgy kialakítani kertünket.

További tanácsokat olvashat erről a Kertépítés lejtős terepen című cikkben.

Terület kialakítása domboldalon

Többféle lehetőség is van arra, hogy egybefüggő sík területek alakíthassunk ki ezeknél a kerttípusoknál, ami megkönnyítheti a kertfenntartási munkákat és élvezhetőbbé teheti a kertünkben eltöltött időt is.

Építhetünk támfalakat, de kialakíthatunk rézsűs területeket, valamint használhatunk kisebb-nagyobb sziklákat is, amikkel összekötjük a vízszintes területeket és megtámaszthatjuk a földet.

Amennyiben a lejtő megmarad, és a sík kertrészeket rézsűkkel választjuk el egymástól, úgy fontos szempont a lejtős kertek növényeinek kiválasztásánál, hogy azok sűrű gyökérzettel rendelkezzenek. Ez elősegíti a talaj esővel szembeni megtartását.

kertepites-domboldalon

Füvesítés domboldalban

A füves területeket érdemes a sík területre koncentrálni, ahogy természetesen a burkolatokat és az egyéb építményeket is. A gyepszőnyeg telepítése különös odafigyelést igényel dőlésszöggel rendelkező területen, mert előfordulhat, hogy a lefektetett gyepszőnyeg „megcsúszik” és így hézagok keletkezhetnek az eges gyep tekercsek között.

Lejtős részeken sokkal nehezebb a füves területek ápolása és öntözése is. A lankásabb részek még szépen füvesíthetők és ápolhatók, de ha megoldható, akkor jobb a szikla és növénycsoportok kialakítása ezeken a területeken is.

Támfalas kertek

A kert kétféle koncepció alapján tervezhető. Lehet meghagyni a domb lejtését és ezt kihasználva alakítani ki a további használható kertrészeket: csúszda, különböző terepjátékok, lépcsők. Másik lehetőség, ha támfalakat tervezünk, és így a lehető legtöbb sík területet nyerjük. A támfalas megoldással nyerhetjük a legtöbb használható területet, de egyben ez a legköltségesebb megoldás is.

A támfalak lehetnek tömörek, és épülhetnek szárazon rakott terméskövekből is. Utóbbi esetben sziklakerti növényekkel is beültethető és így függőleges irányban is növelhető a zöldfelület.

Természetesebb és olcsóbb megoldás mellett, ha nagyobb kerti sziklák beépítését választjuk. Kisebb szintkülönbségeket kisebb sziklákkal is át tudunk hidalni, amit kézi erővel is mozgathatunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*