Kertépítés tavasszal

A kert olyan, mint egy nő ruhásszekrénye, minden tavasszal megújul, igaz? Ezért tavasszal újratervezzük a kertünket is. Új növények, új díszítő elemek, esetleg új kerítések és napelemes lámpák.

Kicserélünk dolgokat, kitalálunk dolgokat. Hangulatunknak és a divatnak megfelelően. Változtatunk apróságokon, vagy éppen teljesen felforgatunk mindent, és átalakítjuk az egész kertet.

Nézzük lépésről – lépésre, hogyan érdemes belevágni a kertépítésbe tavasszal.

Kertépítés tavasszal 1. – Tervezés

Ha szeretnénk, hogy a sok-sok megálmodott szépség benne legyen a kialakított szépséges kertünkben, akkor listát kell készíteni.

Ha a lista készen van, akkor jöhet méretarányos tervezés, vagyis, nézzük meg, mekkora helyünk van, hova mi fog beférni. Vigyázat! Inkább szellősebb tervezzünk, minthogy zsúfoltság és pusztulás legyen az eredmény.

Hely kell a kerti útnak, a locsolórendszernek, a kerítéseknek, a cserjéknek, és természetesen a fölbe ültetett illetve cserepes növényeinknek is.

Kertépítés tavasszal 2. – Előkészítés

Ha a terv kész, és mindennek megtaláltuk az optimális helyét, akkor rendeljük meg a szükséges eszközöket, kerítéseket, burkolatokat, növényeket. Amíg megérkezik, készítsük elő a kertet a tavaszi átalakulásra.

Szabadítsuk meg a kertet a szeméttől, faágaktól, levelektől. Fák és cserjék tavaszi ápolását, metszését végezzük el. A meglévő ágyásokat, növények töveit, térburkolatok réseit tisztítsuk meg.

A meglévő gyepet ellenőrizzük, ha szükséges szellőztessük, füvesítsük, adjunk neki tápanyagot.

Készítsük elő a nővények számára a helyet.

Kertépítés tavasszal 3 – Öntözőrendszer telepítése

A szép, ám kevés munkát igénylő kert titka, a megfelelő öntözés. A gyepet naponta legalább egyszer, de inkább kétszer öntözni kell, és a növények többsége is elég vízigényes a tavaszi és nyári melegben. Ezért érdemes kiépíteni az öntözőrendszert, és ha mód van rá, akkor automatizálni a locsolás.

Kertépítés tavasszal 4 – Burkolatok építése

A terveknek megfelelően telepítsük a kerti utakat, teraszt, ágyásszegélyeket.

Esetleg kerti pihenő, csobógók és tűzrakóhely építése.

Ehhez még több ötletet talál a Kertépítés téglából című bejegyzésünkben.

Kertépítés tavasszal 5 – Növények telepítése

Amikor már szép a gyep, készen vannak a domborzati és design elemek, mint az utak, tűzrakók, ágyások, akkor eljött az ideje, hogy a növényeket a helyükre tegyük.

Fontos, hogy minden növény olyan élőhelyet kapjon, még ha cserépben is, ami számára megfelelő. Ez érinti a fény-árnyék arányt és a vízigényt is.

Ha bármelyik lépésnél bizonytalanságot érzünk, érdemes szakember tanácsát kérni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*