Kert tereprendezés

kert-tereprendezes

A kertépítés első lépése a tereprendezés, mely egy olyan művelet, ami későbbiekben alapjaiban határozhatja meg kertünk kinézetét. Éppen ezért az alábbiakban a kert tereprendezési folyamatát és a felmerülő legnagyobb hibákat gyűjtöttük össze a téma iránt érdeklődők számára.

Kert tereprendezésről általában

Megkülönböztethetünk durva és finom tereprendezést attól függően, hogy milyen mértékű beavatkozás szükséges. Finom tereprendezésre a kertépítés közben folyamatosan kisebb-nagyobb mértékben is sor kerülhet.

A kertépítés legelső lépése általában a durva tereprendezést jelenti, ilyenkor nagyobb mennyiségű földréteget mozgatunk, távolítunk, vagy hozatunk a kertbe. Ezt a durva tereprendezést általában földmunkagépekkel érdemes végezni, mivel költségkímélőbb és jelentősen gyorsabb a kézi munkavégzésnél. A durva tereprendezéshez sorolhatók a térburkolatok, kerti tavak medréből kikerülő föld eltávolítása is.

Kert tereprendezés folyamata

A tereprendezés előtt el kell dönteni, hogy az kertünkben élő cserjék, fák, és egyéb építmények mennyire használhatók fel, vagy mennyire szükségesek a kialakítandó kert képében. Kulcsfontosságú a meglévő szintkülönbségek felmérése. A talaj minőségének felmérése pedig döntő fontosságú fák ültetése szempontjából, kisebb cserjék esetében viszont kevésbé lényeges.

A kerti munkához kiváló és megbízható eszközök szükségesek, amiket a Gardena webáruházban mind megtalálja!

Kert kitisztítása

A tereprendezés első lépése a növényanyag kitisztítása és a fel nem használható építmények elbontása, ami után tisztább kép terül elénk a területről. Érdemes ekkor, a munka közben kialakult ötleteket újra átgondolni, esetleg módosítani.

Durva tereprendezés

A tereprendezés második fokozata a gépi tereprendezés, amely átgondolt terv alapján kezdődik meg. Erre, amennyiben a terület nagysága engedi a lánctalpas markoló a legmegfelelőbb, amely könnyen mozog a meredek rézsűkön, megkönnyíti a durva, kavicsos altalaj mozgatását.. Tereprendezés során gépekkel kialakíthatjuk a rézsűket, a vízszintes területeket, ilyenkor kerülhetnek helyükre a nagyobb sziklák és földlabdás fák, és amennyiben szükséges a talaj javítására szolgáló termőföld.

Kézi tereprendezés

Amikor a lehetőségekhez mérten a termőföld is a helyére került, a tereprendezés kézi megmunkálású fázisába léphetünk. Ezt úgynevezett finom tereprendezésnek nevezhetjük. Ebben a szakaszban a kert már kezdi elnyerni végső alakját, hiszen lényegében már csak finomítunk és a termőföldet elegyengetjük.

Mikor a tereprendezéssel végeztünk, kezdődhet maga a kertépítés, a kerti utak kialakítása, a kerti tó építése, a fák és növények ültetése, füvesítés, stb. Ennek köszönhetően folyamatosan kirajzolódik az az összhang, amit kertünk nap mint nap nyújt majd számunkra.

A 6 praktikus kertrendezés ötlet című cikkben bemutatunk hat, könnyen kivitelezhető kertrendezési ötletet.

kert-tereprendezes

Gyakori tereprendezési hibák

A tereprendezés során sajnos könnyen védhetünk olyan hibát, mely az idő múlásával előbb, vagy utóbb, de megbosszulja magát. Ezért az alábbi néhány dologra mindenképpen szenteljünk figyelmet a kert kialakítása során.

Rosszul kialakított terepmagasság

Gyakori hiba, hogy a tereprendezés során a területet termőfölddel túltöltik, mivel a tulajdonos és a hozzáértő földmunkagépes is úgy gondolja, hogy úgyis még lesüllyed. Ezt követően pedig újabb költségek merülnek fel a letermelés és a már egyszer megvásárolt föld elszállítása kapcsán.

Kialakítás során érdemes erre odafigyelni, vagy szakembert hívni a tereprendezéshez. Általánosságban 20 cm vastagságú feltöltés során, 5 cm tömörödéssel lehet számolni.

Rossz vízelvezetés kialakítása

A rosszul kialakított vízelvezetés is okozhat komoly problémákat. Különösen egy-egy zivatar alkalmával lezúduló vízmennyiség következtében létrejövő erózió rendkívüli mértékben tönkre tudja tenni, a kialakított kertünket.

A fűmagokat (fű gyökérzetét) könnyedén kimossa, esetleg a házunk mellé vezetiheti az összes vizet. Az erősen lejtő területen a víz gyorsan keresztüljut, ezért rossz lesz a talaj víz felhasználása, az egyes pontjain buckák, máshol vízgyűjtő gödrök keletkezhetnek.

Nem megfelelő termőföld választás

Általánosságban, a mai automatizált öntözőrendszerrel ellátott házi kertekben a fűnek 10 és 20 cm közötti közepes víz és tápanyag megtartó termőréteget érdemes biztosítanunk.

A talajunkba nem szabad komposztálódási folyamatban levő szerves hulladékot beforgatni. Ennek egyik oka, hogy a bomlás során a szerves eredetű hulladék nitrogént von el a talajunkból, amivel a növények növekedéséhez szükséges tápanyagot csökkenti. Emellett pedig káros gázokat termel, amik a talajban felhalmozódnak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*