Gyepszőnyeg téli gondozása

gyepszonyeg-teli-gondozasa

Gyepszőnyegünk gondozása minden évszakban fontos, de egyesek a téli időszakra való felkészítést elhanyagolva már a gyepszőnyeg tavaszi fejlődését is hátráltathatják. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a gyepszőnyeg téli gondozása éppoly fontos, mint az őszi, illetve tavaszi munkálatok. Az alábbiakban néhány gondolatban ennek fontosságáról olvashatnak a kedves téma iránt érdeklődő hobbikertészek.

Gyep téli felkészítése

Ősszel már jóval kevesebbet kell öntözni és nyírni a gyepet. Télen pedig már egyáltalán nincs rá szükség. Azonban ahhoz, hogy tavasszal már a természet ébredésével csodaszép és egyben sűrű, egészséges zöld pázsit fogadjon minket, elengedhetetlen, hogy megfelelően felkészítsük a gyepszőnyeget a leghidegebb időszakra.

A téli gondozás akkor lehet igazán sikeres, ha ősszel megfelelően felkészítettük és ápoltuk a gyepet. A Gyepszőnyeg őszi gondozása című cikkben ehhez adunk segítséget.

Télen is nyírjuk?

Nagyon fontos a füvet addig nyírni, amíg szemmel látjuk, hogy növekedési fázisban van. Erre mindenképpen az első fagyok megjelenéséig, vagy az első havazásig szükség lehet, ezt követően a pázsit ugyanis a növekedés tekintetében általában vegetálni kezd, vagyis nem növekszik tovább.

Ahhoz hogy elkerüljük a téli hideg által okozható sérüléseket, fagyásokat és egyéb károkat, a füvet érdemes már ősszel a lehető legalacsonyabbra visszanyírni. Ilyenkor gondosan ügyeljünk arra, hogy ez fokozatosan következzen be, ezáltal minden nyírással állítsunk eggyel lejjebb a vágóméreten, hogy az erősebb hajtások tudják felfogni a későbbiekben hulló havat.

Dér után tiltott a fűnyírás

Miután a dér már megcsípte, ne nyírjuk tovább a füvet. Ezen kívül ügyeljünk arra, hogy a levágott nyesedék, a lehulló levél és az egyéb természetes hulladékok mindig eltávolításra kerüljenek a gyepszőnyegről.

Erre azért érdemes figyelnünk, mert ezek a hótakaró alatt könnyedén rothadásnak indulhatnak, és akár jelentős mértékben is károsíthatják a gyepszőnyegünket.

Őszi gyomírtás

Ugyan az őszi gyomírtás idejét tekintve nem sorolható kifejezetten a téli gondozási munkák közé, de a téli időszakra is kihatása lehet. Az ősz ugyanis a legjobb időszak arra, hogy a pázsitba belenőtt gyomokat kiirtsuk a szép szálak közül, és ezen felül a pótoljuk a nyáron kiégett vagy valamiért kipusztult részeken a füvet.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint hogy a kérdéses területen lazítsuk meg a földet, öntözzük be, és vessünk rá fűmagot. Ha nem jön idejekorán a hó, akkor még a tél beállta előtt megjelennek az első szálak és hajtások, amelyek tavasszal a második nyírás után teljesen besűrűsödnek, és teljesen ellepik a hiányzó részeket.

Gyepszőnyeg szellőztetése

Ha igazán szép gyepet szeretnénk tavasszal, akkor még közvetlenül a tél beállta előtt érdemes megszellőztetni egyszer az egész pázsitot. Ehhez elérhetőek speciális gépek, amelyek akár bérelhető formában is rendelkezésünkre állhatnak, de házi módszerekkel és praktikákkal is könnyedén elvégezhetjük ezt a folyamatot otthon. Nemes egyszerűséggel egy vasvillával, egy szögekkel kivert deszkával, vagy egy hegyesebb gereblyével is képesek lehetünk jó mély lyukakat ütni a földbe és a pázsitba ahhoz, hogy oda oxigén és eső esetén víz is kerülhessen.

gyepszonyeg-teli-gondozasa

Trágyázás

Amennyiben azt szeretnénk, hogy gyepszőnyegünk fűszálai tele legyenek tápanyaggal, és tavasszal azonnal növekedésnek induljanak, akkor ahhoz szükségünk lesz arra, hogy még a fagyok előtt műtrágyát szórjunk a pázsitra.

Ennek jótékony hatását a tavaszi trágyázással ellentétben nem láthatjuk majd azonnal, hiszen ilyenkor a szükséges tápanyagok kvázi felszívódnak a földben és a vegetáló növényekben, így azok a tavasz beköszöntével rögtön feltudják használni az így kapott tápanyag tartalékot a gyors növekedéshez.

Takarítsunk!

A téli fagyok beállta előtt érdemes mindentől megtisztítani a gyepet ahhoz. Amennyiben ezt megtesszük, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy semmi se tehet kárt gyepszőnyegünkben, hiszen ha leesik a hó, és ezek konkrétan a pázsit, illetve a hóréteg közé szorulnak, akkor abból komoly károk is adódhatnak.

Ennek elkerülésére vigyük be időben a kerti bútorokat, a gyerekjátékokat, a szerszámokat, és ami még ennél is fontosabb, ha minden falevél lehullott, akkor gereblyézzük össze azokat, mert rothadásukkal a legnagyobb kárt okozhatják a gyepben.

Összefoglalva:

A gyepszőnyeg téli gondozásában tehát a hangsúly még a fagyok beköszönte előtti időszakon áll. Ekkor a trágyázástól kezdve, a gyep szellőztetésén át, egészen a gyomírtásig bármihez hozzáláthatunk, ezzel megalapozva egy tavaszi gyors és erőteljes növekedésnek.

A gyepszőnyeg gondozásáról szintén hasznos tanácsokat írtunk a Gyepszőnyeg gondozása című cikkben.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*