Gyepszőnyeg tavaszi gondozása

gyepszonyeg-tavaszi-gondozasa

A tavaszi időszak a gyepszőnyeg szempontjából a növekedés alapját szolgáltatja, ezért kiemelten fontos, hogy ekkor megfelelően gondoskodjunk a kert ápoltságáról. Ehhez szerencsére nem kell túl sok mindent tennünk, de azt a néhány alapvető momentumot semmiképp se hanyagoljuk el, melyekről a következőkben szó lesz. Amennyiben így teszünk a gyepszőnyegünk tavaszi gondozása jó alapot szolgáltat majd a nyári időszakhoz való túléléshez és a szépség megtartásához.

Nyári alapozás

Problémás feladat, hogy a gyep egész nyáron üde, egyenletes és smaragdzöld legyen. Ehhez sok munkára, illetve ráfordításra van szükség. Amennyiben a tavaszi időszakban a szükséges teendőket elvégezzük, akkor a nyári kánikulát is sokkal nagyobb eséllyel vészelheti túl pázsitunk, ráadásul sokkal sűrűbb és zsengébb gyepszőnyeget is kaphatunk ezáltal.

Rendszeres fűnyírás tavasszal

Ollóval, kézi vagy motoros fűnyíró géppel egyaránt nyírhatjuk a gyepet. Van aki a kézi szerszámokra esküszik, de a motoros gépek is tökéletesen megfelelnek e célnak. A legfontosabb, amelyre oda kell figyelnünk még a fűnyírás megkezdése előtt, hogy a szerszám éles legyen, hogy elvágja az erősebb fűszálakat is. Amennyiben életlen pengével vágunk a szerszám jó eséllyel szecskázza majd a fűszálakat, ami minden esetben roncsolja a növényeket, így az alapvető növekedésben is visszavethetjük őket. A gyepet minden héten érdeme nyírni úgy, hogy a megmaradt területen a fűszálak 4-5 cm hosszúak legyenek.

A nyesedékre mindenképp ügyeljünk, hiszen az nem maradhat a gyepen, mert rothadásnak indulva a gyepszőnyeget is súlyosan károsíthatják és az érintett területen egyszerűen ki is pusztulhat a növényzet. Könnyedén találkozhatunk a boltokban olyan fűnyíró gépekkel, melyek a nyesedéket rögtön felszedik így megkímélve minket ettől a munkafázistól, de magunk is összegereblyézhetjük.

A nyesedék a komposztunkat gazdagítja, de ahhoz, hogy gyorsan elkorhadjon össze kell keverni egyéb szerves kerti hulladékokkal.

Tavaszi öntözés

Sajnos Magyarország területén is egyre gyakoribb a vízhiányos aszályosra időjárás. Ennek orvoslására a rendszeres és bőséges öntözés lehet a megoldás a szép erőteljes pázsit eléréséhez. Öntözni lehetőleg este, vagy éjjel öntözzünk, ilyenkor a növényzetnek és talajnak lesz ideje felszívni az éltető nedvességet. Fontos, hogy igyekezzünk elkerülni az öntözést napsütéses időben, mert akkor igen nagy a víz párolgási vesztesége és kánikulában a növények akár meg is „éghetnek” a rajtuk megálló vízcseppek miatt.

gyepszonyeg-tavaszi-gondozasa

Tavaszi trágyázás

A rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot veszít, ezért tavasszal, feltétlenül szükség van a trágyázására. Érdemes minőségi műtrágyát választani, de az otthoni komposzt is kiváló lehet a tápanyagok utánpótlására, ha a komposzt összeállítása során minden fajta tápanyag beépítésre került, melyre a növényeknek szüksége lehet.

Folyamatos gyommentesítés

Nincs olyan gyepszőnyeg, amelyen ne jelennének meg a gyomnövények. Ezek közül a legagresszívebbek a tarack, a moha, a mindenki által ismert gyermekláncfű , a széles levelű útifű, illetve újabban a madársóska. Legegyszerűbben keskeny pengéjű gyomásóval és kézi erővel szabadulhatunk meg a hívatlan növényektől, de vegyszerrel is próbálkozhatunk, azonban ilyenkor ügyeljünk a szer összetételére, nehogy a pázsitot is károsítsa.

Talaj levegőztetés

Az idősebb gyepszőnyegek felújítására a levegőztetés lehet az egyik legjobb megoldás. Erre már kiváló kézi és motoros gépek állnak rendelkezésre, melyek akár bérelhetünk is szakboltokban és melyek segítségével egyszerűen lazítjuk az öntözés és a taposás következtében megülepedett talajt.

Összefoglalva:

A tavaszi gyepszőnyeg gondozási teendők között tehát kiemelt szerepe van a rendszeres fűnyírásnak, a tápanyag utánpótlásnak és az öntözésnek. Amennyiben már erre a három teendőre kellő időt és energiát szánnunk, garantált lesz az egészséges, gyorsan növekvő gyep.

A gyepszőnyeggel télen is foglalkozni kell azért, hogy szép, dús gyepet kapjunk tavasszal. A Gyepszőnyeg téli gondozása című cikkben erről részletesen írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*