Gyepszőnyeg talajelőkészítés

gyepszonyeg-talajelokeszites

Ahhoz, hogy házunk kertje álomzöld lehessen választhatunk a füvesítés és a gyepszőnyeg telepítése között. Bármelyik módszert is válasszuk, a legfontosabb, hogy a telepítés odafigyeléssel történjen és így a növények biztosan meghálálják a befektetett energiát. Az alábbiakban a gyepszőnyeg talajelőkészítésének menetét vesszük sorra.

Gyepszőnyeg lerakás folyamata

A gyepszőnyeg telepítése olyan kertészeti munka, melyet szerencsére évszaktól függetlenül bármilyen időszakban elvégezhetünk. A legjobb választás egy olyan időszak lehet, amikor a leterítést követő 1-2 napban esőt jeleznek az előrejelzések. Éppen ezért is a legkedvezőbb időszak a csapadékos ősz lehet, ugyanis ekkor fejlődik legeredményesebben a gyep, illetve a gyomok már sokkal kevésbé vannak jelen a kertben.

Régi gyepszőnyeg eltávolítása

A kisebb felületű gyepszőnyegek eltávolításához a legegyszerűbb lépés, ha ásóval vízszintesen felvágjuk a meglevő gyepet, ezeket a kisebb részeket pedig egyesével eltávolítjuk. Ezt követően érdemes talajmaróval vagy kézzel leszedni a talajréteget felső 3-5 cm-ét. Nagyobb felületű gyepszőnyegek esetén már inkább a gyepvágó alkalmazása ajánlott.

Ezt követően, de még az új gyepszőnyeg telepítése előtt, ajánlott gyomirtó szer használata. Erre azért van szükség, mert az évelő gyomnövényektől így szabadulhatunk meg a leghatékonyabban, ráadásul utólag nehéz eltűntetni őket a kertből.

Talaj javítása és előkészítése

A talajlazítást 15-20 cm mélységben végezzük. Lehetőség szerint ügyeljünk arra, hogy minden követ, maradék elszáradt gyomot eltávolítsunk a talajjavítás során.

Ha esetleg nehezebb, agyagtalajjal rendelkezünk, érdemes mosott homokkal lazítani a talajt, mert az agyagdarabok száraz időjárás esetén keménnyé válnak, nedvesség időben pedig összeragadásuk nehezíti meg a munkát.

Abban az esetben, ha tápanyagban szegényebb talaj áll rendelkezésünkre, érdemes átszitált komposztot eldolgozzunk, így javítva a leendő gyepszőnyeg tápanyagellátását.

Tereprendezés

A már fellazított talajt mindenképp egyengessük el, a kitüremkedéseket faragjuk lapát, vagy kapa használatával, illetve a mélyedéseket töltsük fel. Ez a csapadékvíz megrekedése ellen szükséges.

A ház, illetve a terasz körül törekedjünk arra, hogy enyhén kifele lejtve alakítsuk ki a területet, hogy esőzések esetén is biztosítva legyen a csapadék lefolyása, méterenként 2 cm-rel.

Új gyepszőnyeg lefektetése

Az új gyepszőnyeg telepítésekor az első gyeptekercset érdemes a terasz vagy a járda szélén elhelyezni, így egyenes támpont biztosíthat számunkra többi tekercs lehelyezésénél. A tekercseket lehetőség szerint talicskával szállítsuk és a már elegyengetett talaj megóvására zsaludeszkát alkalmazhatunk, hogy ne tapossuk le azt.

A 20 ° C-nál meredekebb területek esetén mindenképp alulról felfele haladjunk, a dombra merőlegesen haladva.

Hengerezés új gyepszőnyeg esetéb

A gyepszőnyeg lefektetése utáni hengerezéssel, elősegíthetjük hogy a gyökerek minél hamarabb megkapaszkodhassanak a talajban. Amennyiben ez elmaradna, kialakulhatnak barna foltok, melyek arra utalnak, hogy a gyepszőnyeg gyökérzete nem érintkezik a talajjal.

Gyepszőnyeg öntözése

A frissen leterített gyepet m2-ként nagyjából 20-25 liternyi vízzel öntözzük. A megfelelő mennyiségű víz ellenőrzésére emeljük meg a gyepszőnyeget néhány helyen. Ha közvetlenül a gyepszőnyeg alatt tocsogósan nedves a föld, illetve ásónyom mélységben átázott, akkor elegendő mennyiségű vizet juttattunk ki rá.

Begyökerezésig folyamatosan nedvesen kell tartanunk a területet, fontos, hogy semmiképp sem száradhat ki. Pár nappal a gyepszőnyeg telepítése után már elkezdődik az átgyökerezés, mely teljessé 2-3 hét után válik.

Egyéb utómunkák a gyepszőnyegen

A foszfor tartalmú műtrágya serkenti a gyepszőnyeg legyökeresedését.

Vakond megjelenése esetén vakondháló terítése ajánlatos 25 cm-es átfedéssel.

A gyepszőnyeget leterítés után egy héttel ajánlott nyírni, de csak körültekintően, legalább 5 cm-es vágómagassággal, nehogy megsérüljön a gyep.

Gyepszőnyeg telepítési hibák

 • Pontatlanul lefektetett gyepszőnyeg:
  • lejtős területeken eltávolodnak a tekercsek
  • barna szegély alakul ki
 • Rossz talaj-előkészítés
 • Gyepszőnyeg hosszú ideig volt feltekert állapotban: ki kell tekerni, és öntözni, nedvesen tartani
 • Túl meleg/hideg időben történt a telepítés.
 • Vakondháló hiánya
 • Régi pázsitra történő telepítés:
  • tömör a talaj, nem tud legyökerezni
  • a gaz áthajt a gyepszőnyegen

Összegezve:

A gyepszőnyeg telepítésekkor figyelmet kell szentelnünk pár olyan apróságnak, melyeknek elmaradása a későbbiekben komoly esztétikai hibát okozhat a friss gyepszőnyegben. Éppen ezért igyekezzünk a fentiek szerint eljárni és akkor ennek kockázatát minimálisra redukálhatjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*