Gyepszőnyeg őszi gondozása

gyepszonyeg-oszi-gondozasa

Az őszi időszakban gyepszőnyegünket tulajdonképpen a téli fagyos, valamint az azt követő tavaszi időszakra is felkészítjük. Éppen ezért például a tavaszi ápolási feladatokhoz viszonyítva ilyenkor már nem a növekedés elősegítésén, hanem a növények megerősítésén és a fagyokra való felkészítésén van a hangsúly. Az alábbiakban a kertészkedni vágyok a gyepszőnyeg őszi gondozásáról olvashatnak néhány jótanácsot.

Őszi feladatok

Ősszel a gyep téli felkészítéséhez 3 fontos feladatot kell elvégezned:

  • a gyepszellőztetést
  • a tápanyag utánpótlást (ami segíti a fagykárok megelőzését) és
  • a lehulló lomb összegyűjtését.

Ebből is jól látható tehát, hogy a munkálatok főképp a tápanyagok utánpótlására összpontosulnak, valamint a megjelenő kerti hulladék eltávolítására.

A gyepszellőztetés, talajlazítás hasonlóan a tavaszi munkálathoz a fű megújulását, megerősödését segíti elő, és a talajfelszín víz-átjárhatóságát állítja vissza (filcesedés megszüntetése).

Tápanyag utánpótlás

A tápanyagok utánpótlása egy rendkívül fontos feladat. A téli időszakban nem a fű növekedését kell serkenteni, hanem az immunrendszerét kell erősíteni, hogy a fagyok okozta stressz hatást a lehető legkisebb károsodással vészelje át a gyep.

Emiatt a téli felkészítéshez más összetevőket tartalmazó trágyára van szüksége a gyepszőnyegnek, mint a tavaszi vagy nyári trágyázás során.

gyepszonyeg-oszi-gondozasa

Hulladék eltávolítás

A lehulló falevelekkel kapcsolatban sokakban tévesen él az a hit, hogy nyugodtan maradhat a füvön, mert az megvédi a gyepszőnyeget fagytól, hasonló elmélet, hogy a fűnyíróval „összeaprítva” értékes tápanyagént szolgálhat ebben az időszakban a gyepszőnyeg számára.

Ez azonban koránt sincs így. Ugyanis a lombtakaró alatt a nedvesség hatására a gombás fertőzések gyorsabban tudnak szaporodni és ezen az aprított falevél sem segít, sőt az őszi vetések fejlődését nagyban hátráltatja.

Ezért inkább igyekezzünk minden lehullott falevet eltávolítani gyepszőnyegünkről, így megelőzve egy esetleges fertőzést.

Gyepszellőztetés

A gyepszőnyeg szellőztetése főként a régebbi pázsitok esetén lehet ajánlott, hiszen ilyenkor friss tápanyaghoz és nedvességhez juthatnak a gyökerek. Ezzel a munkálattal már a tavaszi növekedési fázisnak is megalapozhatunk, ezért nem érdemes elhanyagolni a teendők sorában.

Fűnyírás ősszel

A fűnyírások gyakorisága az őszi időszakban már nem kívánja meg a heti rendszerességet, de érdemes egészen addig végezni, amíg a növényzet szemmel láthatóan növekszik. Ez általában az első fagyos időszakig, vagy az első hóig tart. Ezt követően azonban teljesen felhagyhatunk vele, hiszen a növények is vegetálásba kezdenek, így nem növekednek tovább.

Összefoglalva:

Az őszi gyepszőnyeg ápolási feladatok döntően tehát a téli időszakra való felkészítésen alapszanak. Ezek által megelőzhetjük, hogy egy-egy fertőzés a lombhulladékból indulva gyepszőnyegünket is károsítsa. Míg a szellőztetés és tápanyag utánpótlás már a tavaszi időszakra is kitekint kissé, ezért ezeket sem érdemes hanyagolni.

Az őszi teendők után télen is vannak munkálatok, amiket érdemes ismerni, hogy tavasszal újra kizöldüljön és legszebb formájában pompázzon kertünk. Erről a Gyepszőnyeg téli gondozása című cikkben írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*