Gyepszőnyeg lerakása gondozása

gyep-lerakasa-gondozasa

Hogyha azt szeretnénk, újonnan lerakott gyepszőnyegünk évek elteltével is ugyanolyan szép legyen, mint fűiskolás idejében, akkor már a gyepszőnyeg lerakására, majd gondozása is figyelmet kell szentelnünk, ezért a szükséges gondozási feladatokat semmiképp se hagyjuk ki. Az alábbiakban erről olvashat néhány gondolatot és jótanácsot a téma iránt nyitott érdeklődő.

Talaj előkészítése

A friss gyepszőnyeg lehelyezése előtt mindenképpen végezzünk talajlazítást 15-20 cm mélységben. Igyekezzünk minden követ, gyomot eltávolítani a talajból, hogy a pázsit gyökeresedését semmi se akadályozhassa majd.

Érdemes lehet ezt követően mosott homokkal lazítani a talajt, mely szintén a könnyebb gyökérzet létrehozásban játszhat kulcsfontosságú szerepet. Abban az esetben, ha a rendelkezésre álló talaj tápanyagban szegényebb dolgozzunk el némi átszitált komposztot, így is javítva a leendő gyepszőnyeg tápanyagellátását.

A talaj előkészítésének fontos lépése még a talaj egyengetés, mely során a kitüremkedéseket megszűntethetjük, a mélyedéseket feltölthetjük. Ez azért is ajánlott, mert a gyepszőnyeg így biztosan érintkezni fog a talajjal és nem alakulhatnak ki elhalt részek az új gyepszőnyegben.

Hengerezés

Miután lefektettük gyepszőnyegünket mindenképp igyekezzünk hengerezni is. Ezzel elősegíthetjük hogy a gyökerek minél hamarabb megkapaszkodhassanak a talajban. Amennyiben ez elmaradna, könnyedén kialakulhatnak esztétikailag csúnya, barna foltok, melyek arra utalnak, hogy a gyepszőnyeg gyökérzete nem érintkezik a talajjal.

Öntözés új gyepszőnyegnél

A kezdeti időszakban a frissen leterített gyepet négyzetméterenként 20-25 liternyi vízzel öntözzük. A megfelelő mennyiségű víz ellenőrzésére érdemes megemelnünk kissé a gyepszőnyeget néhány helyen. Amennyiben az alatta lévő föld nedves és közel ásónyom mélységben átázott, akkor elegendő mennyiségű vizet juttattunk a pázsit számár.

Fontos, hogy begyökerezésig folyamatosan nedvesen kell tartanunk a területet és semmiképp sem száradhat ki. Pár nappal a gyepszőnyeg telepítése után már elkezdődik az átgyökerezés, mely teljessé 2-3 hét után válik.

Fűnyírás

Lehetőleg kerüljük a fűnyírást, ha pázsitunk nedves. A legjobb ha kikapcsoljuk az automata öntözőrendszerünket is a fűnyírást megelőző napon, illetve érdemes kinéznünk magunknak a fűnyíráshoz egy várhatóan száraz, csapadékmentes napot.

A frissen telepített gyepszőnyeg esetén az első nyírás alkalmával törekedjünk a minimum 5-6 cm-es fűmagasságra. Miután a gyepszőnyegünk gyökérzete már megerősödött a füvet vághatjuk 4-5 cm-es magasságra, de ennél alacsonyabbra már nem ajánlott.

gyep-lerakasa-gondozasa

Gyepápolási tanácsok

Trágyázás

A műtrágyázást törekedjünk közvetlenül a fűnyírás után végezni, vagy maximum 2-3 nappal a fűnyírás után. Ezt azért szükséges fűnyírást követően végeznünk, mert a trágyában található értékes tápanyagok így tudnak a leghatékonyabban felszívódni a gyökérzetbe. A trágyázás utáni azonnali öntözés még jobban felgyorsíthatja a folyamatot.

Tavaszi gyepápolási tanácsok

Március végén, április elején ajánlott talajlazítást illetve gyepszellőztetést végeznünk. Ezt követően trágyázhatunk is, ez esetben négyzetméterenként szórjunk szét 25-35 gramm gyeptrágyát. Trágyázás után azonnal öntözzük meg a gyepet! Május közepe-vége fele érdemes megismételnünk a gyeptrágyázást.

A gyep tavaszi ápolásáról részletesen írtunk a Gyep tavaszi gondozása című cikkben.

Nyári gyepápolási tanácsok

Az időjárási viszonyok függvényében heti egyszer-kétszer öntözzük meg a pázsitot. Természtesen tartós forróság esetén az öntözés gyakorisága változhat, igyekezzünk folyamatosan figyelemmel kísérni pázsitunk állapotát és igazítsuk ehhez az öntözéseket.

Június végén, illetve augusztus közepén végezhetünk gyeptrágyázást, a gombás megbetegedések kezelésére illetve megelőzésére pedig alkalmazhatunk gombaölő vegyszereket, melyre augusztus első fele lehet a legalkalmasabb-

Őszi gyepápolási tanácsok

Szeptember közepéig ajánlott egy gyepszellőztetést végezni, ezzel ugyanis elejét vehetjük a hópenész kialakulásának. Október közepén-végén megejthetjük az őszi gyeptrágyát, a gombás megbetegedések kezelésére illetve megelőzésére pedig a gombaölő vegyszeres kezelést.

Az ősszel végzendő kerti munkákról több cikket is találsz az Őszi kerti munkák című oldalon.

Összegezve:

Onnantól hogy újdonsült gyepszőnyegünket lefektettük, nagyfokú odafigyelést igényel annak gondozása, hogy az általunk elvárt szép, zöld színében pompázhasson kertünk. Természetesen a befektetett idő és energia maximálisan meghálálja magát, ezáltal akár hosszú évekre is biztosíthatjuk a kiváló minőségű pázsitot otthonunk körül.

A lerakás előtt érdemes megismerni, hogy milyen gyepszőnyeg típusok vannak. Erről részletesen a Gyepszőnyeg fajták című cikkben írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*