Gyepszőnyeg gondozása

gyepszonyeg-gondozasa

A gyepszőnyeg telepítése nem olcsó mulatság, éppen ezért senki sem szeretné, ha idő előtt tönkre menne a gyönyörű zöldnek remélt pázsit. Emiatt a gyepszőnyeg gondozása kardinális kérdés, a szép kerthez vezető lépések sorában. Az alábbiakban a megfelelő gondozásról olvashatnak néhány jó tanácsot a téma iránt érdeklődők.

Fűnyírási tippek

Fűnyírás esetén fontos szabály, hogy egyszerre a teljes fűszálmagasság maximum 30%-át ne vágjuk le, többet semmi esetre se. A tavaszi és őszi hónapokban 4-5 cm-es magasság az ideális, míg a nyári hónapokban inkább az 5-6 cm magasság.

Nyáron a magasabb fűhossz azért javasolt, mert így a tartós forróság esetén védettebbé válik a szélsőséges időjárás ellen és nagyobb valószínűséggel őrzi meg szépségét gyepünk

Minden esetben ügyeljünk arra, hogy a nyírást csakis éles késsekkel rendelkező fűnyíróval végezzük! Az életlen vágóeszköz szálirányban tépi a fűszállakat és így roncsolja is azokat, ami így kiszáradáshoz és lassabb regenerálódáshoz vezethet. Emellett pedig a betegségek is könnyebben megfertőzhetik gyepünket, tehát mindenképp javasolt az odafigyelés

Fűnyírás friss gyep esetében

Fontos, hogy a frissen telepített gyepünk első nyírását nagyon kíméletes mozgással végezzük! Ez azért indokolt, mert ilyenkor még nem gyökeresedett le kellőképp a gyep, így az intenzív mozgás könnyedén kárt okozhat benne. Például egy figyelmetlenségből erősen rányomott fűkasza, vagy fűnyíró könnyedén kikaphat egy gyepdarabot,tátongó lyukat hagyva maga után, amit helyrehozni utólag már nehézkes feladat lehet.

Öntözési tippek

A telepített gyepszőnyeggel szinte mindig együtt jár az automata öntözőrendszer is. Egy ilyen automata rendszer a gyeptelepítést követően jó szolgálatot tehet, hiszen a friss telepítés követő időszakban a gyep rendkívül érzékeny és emiatt nagy mennyiségű öntözést is igényel. Az öntözés mennyisége és gyakorisága is függ attól, hogy mely évszakban történt a gyepszőnyeg telepítése, hiszen ez kihat a gyökeresedés gyorsaságára is.

Tavaszi öntözés

Amikor a nappali átlag hőmérséklet még nem emelkedik 15°C fölé, akkor naponta 2-3 alkalommal szükséges megöntözni a gyepet.

  • Ne öntözzünk egyszerre túl nagy dózisban.
  • A gyepfelület legyen mindig nedves.
  • Kerüljük a kora reggeli öntözést, ha még fagyveszély van.
  • Kerüljük a túlöntözést.
gyepszonyeg-gondozasa

Nyári öntözés

Az öntözés ebben az évszakban már kettős jellegű, mivel a gyepszőnyeg fokozott vízigénye mellett a hűtésében is fontos szerepet kap.

Ahol a gyep kőszegéllyel vagy kőburkolattal találkozik, ott célszerű az automata öntözőrendszer szórófejeit úgy beállítani, hogy a köves rész peremét is öntözze, mivel a kő gyorsan felmelegszik a napon, ezért intenzíven szárítja a környezetében lévő talajt, ha nem hűtjük.

Emellett az alábbiakat igyekezzünk figyelembe venni:

  • Forró, kánikulai időszakban akár 2-3 óránként is szükséges egy kiadós öntözés.
  • Ne öntözzünk este/éjszaka, ha a hőmérséklet 20°C feletti a gombásodás veszélye miatt
  • Figyeljünk, hogy a gyeptekercs alatti termőréteg mennyire nedves.

Őszi öntözés

Az őszi gyeptelepítés talán a legideálisabb a három felsorolt évszakok közül. Ennek oka, hogy a gyomok szaporodása és a gombásodás veszélye nem áll fent, vagy legalábbis csak kis mértékben van jelen.

Gyakorlatilag az őszi öntözés megegyező módon történhet, mint a tavaszi telepítés során, azonban fontos figyelembe venni azt is, hogy az utolsó évek megfigyelései alapján az ősz nagyon meleg és igen száraz. Próbáljunk igazodni a hőmérsékleti értékekhez és a lehulló csapadék mennyiségéhez is.

Gyepgondozás tippek

A öntözés és nyírás mellett érdemes még szót ejteni egy két olyan tevékenységről, mely nagyban hozzájárulhat a gyep megfelelő állapotának megőrzéséhez.

Tápanyag utánpótlás

Amennyiben megfelelően történt a gyepszőnyeg telepítése, feltehetőleg darált tőzeges és marhatrágyás kerti termőtalajra lett elhelyezve, ami biztosítani fogja a szükséges tápanyagokat, amire szüksége van a kiegyensúlyozott fejlődéshez.

Közvetlenül a telepítése után nem lesz szükség arra, hogy tápanyagozzuk, viszont a későbbiekben biztosan.

Legyökeresedés ellenőrzése

A gyökeresedés ellenőrzése egy egyszerű metódusnak számít. Próbáljuk megemelni a gyepszőnyeget a szélénél és megemeli. Ha a gyep elválik az altalajtól, akkor még nincs legyökeresedve. Amennyiben egy kis ellenállást tapasztalunk, akkor elindult a gyökeresedés, ilyenkor ne erőltessük, csak konstatáljuk az ellenállást és ezzel a gyökeresedés meglétét.

Figyeljünk az apró jelekre

A sok csapadék kifejezetten kedvez a gombás betegségek kialakulásának és terjedésének, ezért folyamatosan figyeljük csapadékos időszakokban az esetleges gombásodás jeleit.

A gombásodás mellett gyakori elváltozást okozó tényezők a rovarok, melyek a gyepszőnyeg gyökérzetétből táplálkoznak és így a föld feletti részek elhalását okozhatják.

Összegezve:

A megfelelően gondozott gyepszőnyeg könnyen lehet kertünk ékköve, de ehhez sok mindenre oda kell figyelnünk, mint az öntözés, fűnyírás, betegségek. Természetesen a befektetett energiát maximálisan meghálálja gyepünk és így fáradozásaink biztosan megtérülnek, amikor zöldellő kertünkben kívánunk kikapcsolódni a hétköznapok fáradalma alól.

Gyepszőnyeg lerakásával kapcsolatban a Gyepszőnyeg lerakása című cikket ajánljuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*