Füvesítés talaj előkészítés

fuvesites-talaj-elokeszites

A filmekbe illő tökéletes kertek elengedhetetlen részei a szép, zöld, gyepszőnyegek. Ezek megvalósítása sok munkát és odafigyelést igényel, de nyugodtan belevághatunk akár házilag is egy ilyen projektbe. Az első lépés azonban a füvesítéshez a talaj előkészítése, mely több lépcsőfokból áll össze. Az alábbiakban ezekről olvashat a kedves érdeklődő.

Alapok a füvesítéshez

Amennyiben szeretnénk, hogy hosszú éveken át gyönyörű és zöldellő gyep vegye körbe házunkat, akkor a legelső lépés a megfelelő előkészítés.

Természetesen rossz minőségű, tápanyag szegény, köves talajon sohasem fog igazán szép fű nőni. Ezért a legjobb, ha komplett talajcserét hajtunk végre, mielőtt bármi másba kezdenénk. Természetesen nem minden esetben kell ilyen drasztikus módon kezdeni, ha a körülmények engedik, akkor javíthatjuk a talajt szerves trágya bedolgozásával. A komposztált szarvasmarha trágya ilyen célra kiválóan használható.

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a kiválasztott terület túlságosan fertőzött gyomokkal, akkor mindenképp indokolt lehet talaj előkészítést megelőzően gyomirtást végezni, akár vegyszeresen is és az elszáradt gyomokat beforgatni, vagy eltávolítani.

Talaj előkészítés

A talaj megfelelő előkészítése fáradtságos munka, de ne felejtsük az odafigyelést és a befektetett energiát meghálálja majd leendő pázsitunk.

Első lépéskén a talajt 20-30 cm mélyen ássuk, vagy kapáljuk fel. Ezt követően távolítsunk el minden nagyobb gyökeret, illetve követ. A szerves trágya bedolgozása ezt követően történhet meg.

Igyekezzünk minél egyenletesebben elteríteni a földet, hogy ne alakuljanak ki gödrök, se buckák. Ezek később nagyon megnehezíthetik a fűnyírást és a vízellátás, ezáltal a fű növekedése is egyenetlen lesz.

Gyomok kelesztése

Tavasszal a gyepesítés időszaka sajnos egybeesik a gyomok kikelésének idejével, ezért érdemes felkészülni, hogy a fűmagokkal együtt gyomok is ki fognak kelni. Ezek azonban sokkal gyorsabban és intenzívebben nőnek, ezért elnyomhatják a friss, gyenge fűszálakat.

Ezt megelőzhetjük és sok bosszúságtól és felesleges fáradtságtól kímélhetjük meg magunkat, ha a gyomnövények magvait előbb kikelesztjük. Az előkészített talajt kezdjük el intenzíven öntözni. Két héten belül a talaj felső rétegében lévő gyommagvak elkezdenek csírázni. A már kezdeti lombleveles állapotban permetezzük le őket gyomirtó szerrel és ezt követően 7-8 nap múlva elvégezhetjük a füvesítést.

fuvesites-talaj-elokeszites

Füvesítés menete

A pihentetés és öntözés hatására a talaj felső rétege némileg tömörödhet, kicsit lazítsuk fel gereblyével füvesítést megelőzően. Ha a talajunk agyagos összetételű, szórhatunk a felszínére 1-2 cm-es rétegben homokot. Ezzel lazítjuk a talajt és segítjük a fűmag gyökeresedését.

A gyors és biztos gyökeresedés segítésére dolgozzunk be a felső rétegbe úgynevezett „indító trágyát”. Ezek a trágyák magas százalékban tartalmaznak foszfort, mely erősíti a gyökereket és megfelelő tápanyagot biztosítanak a fű növekedéséhez az első 1-2 hónapban.

A fűmagokat igyekezzünk egyenletesen elszórni, ha nagyobb területet füvesítenénk, mindenképp osszuk fel kisebb, területekre és egyenként szórjuk be azokat. A szükséges fűmag mennyiség kb. 1kg/20-25 m 2

A fűmagokat dolgozzuk be gereblyével, finom mozdulatokat használva. A legideálosabb, ha megközelítőleg 0,5 cm mélyen legyenek a magok, majd újból hengerezzük le. Ezt követően öntözzök meg a bevetett területet

Füvesítés után

Nagyon fontos, hogy innentől a fűmagok keléséig (10-14 nap) rendszeresen öntözzük a területet, hogy ne száradjon ki. Ha többször kiszárad a bevetett terület, nem lesz egyenletes a kelés.

A fűmagok kikelése után is rendszeresen öntözzünk, de ügyeljünk rá, hogy tűző napon már ne érje víz a gyenge fűszálakat, hiszen így „megéghetnek” a növények. Inkább hajnalban, reggel és a koraesti órákban locsoljunk.

Mikor füvesítsünk?

A fűmag vetésére optimális időpont lehet tavasszal április közepe, amikor a talaj hőmérséklet tartósan meghaladja a 10 fokot, valamint ősszel augusztus vége, szeptember eleje lehet alkalmas füvesítésre. Az őszi és tavaszi időpontok közül az őszi időpont optimálisabb, mert ilyenkor kevésbé kell számítanunk gyomosodásra.

Nyáron, csak akkor füvesítsünk, ha a kelesztő öntözésről megfelelően tudunk gondoskodni. A nyári fűvetések minősége általában gyengébb lesz.

Azt is érdemes eldönteni, hogy egyáltalán a gyepszőnyegre vagy füvesítésre van szükség? A Gyepszőnyeg vagy füvesítés című cikkben erről írunk részletesen.

Összegezve:

A füvesítés kapcsán a siker kulcsa a talaj megfelelő előkészítése. Éppen ezért a legjobb eredmény elérése érdekében igyekezzünk már a kezdeti szakaszban megszabadulni minden gyomnövénytől és megfelelő mennyiségű tápanyag talajba juttatásáról.

Erről a témáról írtunk a Talajelőkészítés füvesítéshez című cikkünkben is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*