6 praktikus kertrendezés ötlet

kertrendezes-otletek

A kertünk megfelelő gondozása csupán az egyik eleme annak, hogy kertünk a legnagyobb pompájában tündökölhessen. Emellett vannak olyan kertrendezési ötletek, melyek kevés pénzből kihozva, nagyot dobhatnak az összképen. Az alábbiakban ilyen kertrendezési ötletek közül szemezgethet a téma iránt nyitott érdeklődő.

1, Fűszegély kiépítése

Fűszegélyt szinte bárhol alkalmazhatunk, ahol szeretnénk egy apró határvonallal tagolni kertünket. Kifejezetten ajánlott lehet olyan kertekbe, ahol kocsibeálló, terasz vagy éppen medence van. Ezzel az egyszerű praktikus megoldással könnyedén elhatárolhatja a füvet a virágágyástól, vagy éppen a járdától, ami így nem csak hogy praktikus (fűnyírás szempontjából), de optikailag is kedvező hatása lehet az összképre.

2, Házi csobogó

Egy nagyobb kaspóból és egy kisebb keringető szivattyúból már könnyedén építhetünk mi is házi csobogót. A lágyan csobogó víz a kertben töltött időt még varázslatosabbá teheti, hiszen valódi relaxáló hatása van szervezetünkre.

A szúnyoglárvák elleni védelem érdekében mindenesetre ne felejtsünk el néha egy-egy klórtablettát tenni a kis csobogónkba, ami így a víz algásodását is megakadályozhatja.

3, Madárbarát kert kialakítása

Egy ötletes madárház nem csak az élővilágnak, de számunkra is előnyökkel járhat. Ezek az aprócska odúk nyáron kellemes hangulatot kölcsönöznek kertjének, télen pedig a nálunk telelő madaraknak biztosítanak túlélési lehetőséget.

Az odúk mellett telepíthetünk madáretetőket is, amik megkönnyítik a madarak táplálékhoz jutását. Azonban télen figyeljünk arra, hogy az etetőkben mindig legyen elemózsia a kismadarak számára, mert ha odaszoknak és nem találnak élelmet, akkor könnyen az életük bánhatja.

A madárházakat, etetőket készíthetjük bakancsból, csészéből, PET-palackból vagy akár egy virágcserépből is. Ezek az aprócska tákolmányok nyáron kellemes hangulatot kölcsönöznek kertjének, míg télen a nálunk telelő madaraknak túlélési lehetőséget biztosítanak.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ha kertünkben macska is előfordulhat, akkor külön oda kell figyelni arra, hogy ezek véletlenül se legyenek hozzáférhetőek a négylábú ragadozók számára. Hiszen ellenkező esetben macskaetetős is építettünk egyszerre.

kertrendezes-otletek

4, Kerti ösvények

Kertünket szintén feldobhatja pár kisebb kerti ösvény kialakítása. Ezek szintén készülhetnek az újrahasznosítás jegyében raklapból. Ezek által könnyebben elérető válhat pár nehezen megközelíthető sarka a kertünknek és emellett egyfajta plusz karaktert is hozzáad kertünk összképéhez.

5, Néhány örökzöld mindig jól jön

A örökzöldek, ahogy nevük is mutatja állandó ékei lehetnek kertünknek, hiszen élen is egy kis színt vihetnek kertünkbe. Egy-egy jól megválasztott és jól gondozott sövény rendkívül könnyen alakítható különböző formákra, de betölthetnek egyszerű elválasztó szerepet is.

6, Merjünk formabontóak lenni

Kertünk kialakítása során merjünk elszakadni a klasszikus megoldásoktól. Kaspóinkat felhasználhatjuk arra is, hogy azokat félig-meddig földbe ásva „kiömlő” virágokat telepíthessünk a kertbe. Ezzel egészen új hatást érhetünk el kertünkben és az oda látogatóknak is tátva maradhat a szája.

Összefoglalva:

Kertünk kialakításánál a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Attól függően, hogy milyen képet szeretnénk kialakítani modernet, vagy klasszikust, esetleg az újrahasznosítás jegyében alakítanánk ki házunk környezetét, mindenre találhatunk ötletes megoldásokat, de saját fantáziánk épp úgy segítségünkre lehet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*