6 ötlet kertépítéshez

6-otlet-kertepiteshez

Az álomkert megtervezése és utána megvalósítása egy nagy kreativitást igénylő folyamat, és bizony olykor-olykor megeshet, hogy nem jut már semmi különleges az eszünkbe, amivel feldobhatnánk a kertet. Az alábbiakban a kedves érdeklődő kaphat néhány ötletet kertépítéshez, amit bármely kertbe felhasználhat.

1, Hullámos virágágyások

Az egyszerű egyenes vonalvezetésű, szögletes virágágyások már mindenkinek a könyökén jönnek ki, annyira unalmasak. A természethez hasonlóan mi is igyekezzünk kerülni a szimmetrikus formákat és a virágágyásainkat inkább határoljuk hullámos széllel, ami sokkal esztétikusabbnak hatnak

Ezeket a változatos határvonalakat könnyedén feldobhatjuk, ha színes kövekkel rakjuk ki őket, vagy egy-egy színes kis virágot ültetünk a szélekre.

2, Különleges járdák

A járdák kialakításakor szintén igyekezzünk kreatív és szabadjára engedett vonalakkal dolgozni. A kacskaringós formájú járdák már önmagukban is különleges külsőt kölcsönözhetnek kertünknek.

Emellett szegélyezhetjük őket lámpásokkal is, melyek az éjszakai összképet dobják fel igen különleges módon. A járda mellé telepített virágok és bukszusok egy kis mesebeli jegyet csempészhetnek házunk tájába.

Anyagfelhasználás tekintetében járdánk rengeteg féle anyagból készület. A betontól kezdve a tégla és kő lerakásos járdákon át a fából kiépített járdáig bármilyen kivitelt választhatunk, a lényeges kérdés az, hogy milyen összképet is szeretnénk elérni. A fa anyagból kirakott járda a természet közeliséget emeli ki, míg a téglás, köves verziók egyfajta mesebeli hangulatot adhatnak kertünkhöz.

3, Elkerített pihenő helyek

Érdemes lehet kertünk egy kis részét elkeríteni kerítéssel, vagy akár szegéllyel, hogy egy különálló kis teraszt hozhassunk létre. A elkerített területet nyugodtan rakjuk le kövekkel, majd elhelyezhetünk rajta pár kerti bútort, udvari kanapét, esetleg pár széket, melyekre kiülve komfortosan élvezhetjük a kertünk nyújtotta nyugalmat.

A kerítés, vagy szegély mellé ültethetünk fákat, tujákat, de futtathatunk a kerítésre kúszónövényeket is. Ezzel könnyedén elérhetjük, hogy minél több természetes árnyék gondoskodjon kényelmünkről.

Ezt a technikát domboldalon is kivlóan lehet alkalmazni. A Kertépítés domboldalon című cikkben erről részletesen is olvashat.

4, Betondíszek

Az öntött kő és betondíszek, legyen szó padokról, szobrokról vagy egyéb díszekről, nagyszerűen mutatnak a zöld környezetben. Érdemes legalább két hasonló stílusú díszt beszerezni (például egy hasonló mintázatú kővázát és kőpadot), hogy egységet képezzünk.

A betonformába öntött óriás levél formák ráadásul járdának is kiválóak, így akár a járdánk és a többi kertünkbe telepített betondísz is könnyen alkothat egyetlen nagy egységet.

5, Virágos tuják

Az örökzöld tuják és egyéb bokrok igazán szépek, de sokszor gondot jelenthet látvány szempontjából, hogy tőben kopárabbak. Ennek kiküszöbölésére a legegyszerűbb mégis kreatív megoldás, ha a tuja közvetlen környezetét termőfölddel övezzük, majd virágokat ültetünk be. Így a virágok a tuja hiányos részeit kitakarják, miközben a tuja maga pedig feljebb nyújthat esztétikus látványt.

Mindezt még megspékelhetjük azzal, hogy körbe kerítjük az így kialakult kis növényszigetet.

6, Virágos térelválasztók

Amennyiben szeretnénk megtörni a zöld gyepünk által keltett egyhangúságot, a kert különböző részeibe telepíthetünk apró kis virágágyásokat, melyeket kövekkel, vagy téglával különíthetünk el

A kreatív ötleteknek tárháza szinte végtelen, a fenti néhány ötlet csupán kedvcsináló, ahhoz hogy kipróbálhassuk saját magunkat is a kertépítés világában és teljesen elképzelésünkre formálhassuk házunk táját. Ezért azt javasoljuk, senki se fogja vissza magát és nyugodtan igyekezzen megvalósítani a legvadabb elképzeléseit is.

A kertépítés egy hosszú folyamat, amikor több fontos lépést is el kell végezni. A Kertépítés lépésről lépésre című cikkben a legfontosabb lépéseket igyekszünk megmutatni.

Hasonlóan fontos tanácsokat olvashat kertészkedéssel kapcsolatban a kezdokertesz.hu blogoldalon is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*